vrijdag 18 juni 2021

Alles over Dordrecht

FC Dordrecht ziet kansen slinken na verlies tegen Sparta

6 april 2013 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - Op vrijdag 5 april speelde FC Dordrecht de derby tegen Sparta. Een uur lang leefde het grootste deel van de Krommedijk in hoop, tot een kwartier in de tweede helft werd zelfs een pal voor rust verkregen voorsprong gekoesterd. Maar toen het geloof in een wederopstanding begon te groeien, viel de droom in duigen. Twee kille - én onnodige - tegendoelpunten hielpen Sparta weer in het zadel en brachten de Rotterdammers weer in een nieuwe koers richting de beoogde promotie.

FC Dordrecht tegen Sparta werd een boeiende wedstrijd waarin beide ploegen voornamelijk tegen zichzelf streden. De gasten móesten winnen om de rust in eigen gelederen te herstellen en de thuisclub wilde dat zo graag om de Play Offs in het vizier te kunnen houden. Twee uitgangspunten die in de amusementswaarde waren terug te vinden ook al bleek de ogenschijnlijk gladde grasmat in werkelijkheid een stuiterend obstakel voor vloeiend verlopende combinaties.

Virgil Breetveld kon niet beschikken over Kortzorg (bovenbeen), Molhoek (enkel) en de nog altijd van een schouderblessure herstellende Warner Hahn. Bovendien bleek de met hyperventilatie kampende Alisic verre van fit. De multifunctioneel inzetbare Jeffry Fortes nam zijn plek op het middenveld in waardoor Marvin Peersman op linksback terugkeerde. Voorin waren er weer basisplaatsen voor Kalisse en Idabdelhay die daarmee Lars Veldwijk op de bank hield.

Interim-trainer Ajan van der Laan had de gebruikelijke opstelling ook aangepast, maar de gepasseerde Danny Buijs mocht na een kwartier al zijn opwachting maken voor al vroeg geblesseerd geraakte aanvoerder Nieuwendaal.

In die openingsfase was het voorzichtigheid troef geweest aan Dordtse zijde. Het was beducht op een Rotterdamse stormloop die in feite nooit tot stand tot stand is gekomen. FC Dordrecht won zienderogen aan vertrouwen en knokte zich tot een aanvaardbaar niveau. Met die passie won het bovendien de sympathie tegen de veel sterker geachte tegenstander.

Het werd een echte wedstrijd die overigens negentig minuten lang opvallend sportief bleef. De beste kansen waren aanvankelijk voor de Dordtenaren, maar Marvin Peersman en Moussa Kalisse konden doelman Pellatz nog niet verschalken. Dat lukte Josimar Lima kort voor rust wel. Van dichtbij werkte hij de bal tegen het net nadat Danny Post een corner van Jeffrey Rijsdijk voor het doel had gekopt: 1-0.

In deel twee ging Dordrecht op jacht naar meer en in die fase had het ook het beste van het spel. Een kwartier had het er de schijn van dat het ook zou gaan lukken. De doelpunten werden echter aan de andere kant weggegeven. Lima en Amevor leken elkaar in de weg te lopen waardoor de bal pal voor de voeten van Bel Hassani werd gekopt. De Spartaan twijfelde geen moment en ramde het leer achter Doedée (1-1).

Tien minuten later tastte de keeper zelf mis in een schijnbaar ongevaarlijke situatie bij de eerste paal. Danny Buijs kon vogeltje vrij voor het lege doel de 1-2 scoren.

Met Veldwijk voor Peersman bracht Virgil Breetveld een extra aanvaller om in het laatste kwartier nog puntgewin te forceren. Kousemaker kwam voor Fortes en even later mocht de jonge Gervane Kastaneer (in plaats van Luckermans) zijn debuut maken. Het mocht echter allemaal niet baten. Ondanks de spannende slotfase die het publiek tot het laatst toe op de banken hield, was Dordrecht niet meer bij machte iets af te dwingen.

Lees meer over:

voetbal FC Dordrecht
Deel dit bericht met je vrienden!