maandag 25 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Kees Klok typeert: Bij poffertjessalon Visser in Dordrecht lijkt de tijd stil te staan

6 april 2013

DORDRECHT - Poffertjessalon VISSER aan de Groenmarkt in Dordrecht is in de ogen van sommige mensen een cultureel instituut. De tijd lijkt er stil te staan, zo brengt dichter Kees Klok op zijn eigen manier als vaste klant onder woorden.

De inrichting is vol historie en op foto's in de zaak zijn alle rivieren rondom Dordrecht bevroren, zoals in de jaren dertig van de vorige eeuw bijvoorbeeld.

Jaap Mol (1948) is de jonge eigenaar en al pakweg 45 jaar bij Visser betrokken. Schaakclub de Willige Dame wordt er op dinsdagavonden schaaksociëteit genoemd. Cor Paans is er voorzitter, pardon: preases voor het leven bij de vereniging die dit jaar dertig jaar bestaat (!).

Kees Klok schaakt er ook en schreef zijn beleving over zijn stamcafé één dag na zijn verliespartij tegen Gijs van der Willigen in de competitie van de Willige Dame:

Kees Klok:

"Met kerst en pasen is mijn stamcafé gesloten. Ik ben het daar niet mee eens, maar ik ben de kastelein niet. Ik draag wel bij aan zijn welzijn, ik ben eigenlijk een soort aandeelhouder, maar dan zonder stemrecht. In mijn stamkroeg is in vele jaren niets veranderd, op de komst van een nieuw koffiezetapparaat na. Dat alles zoveel als mogelijk blijft zoals het was, maakt het etablissement extra aantrekkelijk. Ik weet al meer dan veertig jaar waar ik aan toe ben. Ook aan die slechte gewoonte om met kerst en pasen dicht te zijn.

Of aan de ontstelde blik van de kastelein als iemand een bittergarnituur bestelt of een bakje noten. In mijn stamkroeg eet je poffers, een broodje bal of desnoods een tosti. Wij hebben daar al meer dan veertig jaar vrede mee. Weten waar je aan toe bent is een groot goed en dat weet ik niet in de zaak waar ik nu min of meer op goed geluk ben gaan zitten. Een mooi uitzicht op de rivier, dat wel, maar schreeuwend meubilair en een ober die al ongeduldig aan mijn tafel stond voor ik goed en wel zat. Zo'n zaak die om het jaar van eigenaar en inrichting verandert. Pure hopeloosheid op een prachtige plek.
 
Ondanks de pooltemperatuur zijn er toch paastoeristen in de stad. Je ziet ze wat verloren rondlopen door het vrijwel uitgestorven centrum, wantrouwig nagestaard door de enkele Dordtenaar op straat. Als ze een gidsje hebben van de VVV, waarin de poffers van mijn stamkroeg terecht worden aangeprezen, komen ze voor een gesloten deur en niet alleen daar. Dordrecht laat zich voorstaan op haar status als evenementenstad, maar kerst en pasen worden niet gezien als evenement. Dan heerst de strenge ongastvrijheid van de Dordtse Synode. Dan wordt er geen water in wijn veranderd".

(C.A. Klok (Kees) is een geboren en getogen Dordtenaar. Hij is een generatiegenoot van wethouder Piet Sleeking van Beter voor Dordt. Hij heeft Dordrecht.net toestemming gegeven om stukken uit zijn weblog af te drukken. Kees schaakt bij schaaksociëteit de Willige Dame)
Deel dit bericht met je vrienden!