maandag 25 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Teun Stortenbeker: ,,Alcoholverslaving komt ook voor onder Christenen"

6 april 2013

Teun Stortenbeker gaat met pensioen, althans gaat terugtreden als algemeen directeur van de Hoop. Steeds meer landelijke media - zoals het ND - geven de Dordtse verslavingsdeskundige aandacht:

DORDRECHT – Scheidend directeur Teun Stortenbeker (64) van de Hoop vindt het een wonder dat hij zelf niet verslaafd is geraakt. Het Christelijk betrokken Nederlands Dagblad (ND) laat hem uitgebreid aan het woord. Alle ingrediënten waren aanwezig: een afwezige vader, negatieve opmerkingen die mensen maakten over hem, eenzaamheid. Daarom zegt Stortenbeker in het ND dat trauma’s vaak ten grondslag kunnen liggen aan een verslaving. Hij sluit ook aan in het verhaal met informatie over de eigenheid van de Hoop: ,,Binnen De Hoop worden net zo veel christenen als niet-christenen opgevangen. 'Alcoholverslaving komt vaak voor onder christenen, omdat alcohol breed geaccepteerd is, vooral in orthodoxe kringen. Wij dringen het christelijk geloof nooit op aan niet-gelovigen, al steekt de organisatie het geloof niet onder stoelen of banken. Iedereen is welkom.' 

Daarbij stelt het ND een slotvraag:
Is tot geloof komen een voorwaarde om echt vrij te komen van je verslavingen?
'Nee, dan zou ik tekortdoen aan collega-hulpverleners in de seculiere wereld. Je kunt door middel van training en therapie mensen helpen van hun verslaving af te komen. Het vraagt grote inspanning, want je bent er niet voor niets in terechtgekomen. Maar wat je ziet, is dat als iemand zijn leven gaat delen met God, Hij een trouwe helper is. Soms komen hier mensen die bedrukt en belast zijn. Dan gebeurt het soms dat je later ineens ziet dat er iets van hen is afgegleden, dat ze ergens van verlost zijn. Later vertellen ze dan dat ze in hun nood tot God hebben geroepen: "God, als U bestaat, help mij''. Dat maken we regelmatig mee.''

Het gehele verhaal staat in het ND of is tegen betaling voor niet-abonnees te lezen via de website van het dagblad.
 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!