dinsdag 15 juni 2021

Alles over Dordrecht

Afsluiting Boekenbende met schrijver Arend van Dam

Afsluiting Boekenbende met schrijver Arend van Dam

5 april 2013

DORDRECHT - De leesclub Boekenbende van de Basisschool Don Bosco heeft schrijver Arend van Dam uitgenodigd om een bezoek aan de school te brengen. Dit zal plaatsvinden op donderdag 11 april, 13.30 –14.30 uur. De Boekenbende heeft zich goed voorbereid op de komst van de schrijver en zal hem een warm ontvangst geven.

Boekenbende
De Boekenbende is een leesclub waar kinderen bij elkaar komen om zich te verdiepen in een kinderboekenschrijver. Ze lezen boeken, zoeken informatie over de schrijver op en verdiepen zich in de onderwerpen die in de boeken voorkomen. Het uiteindelijke doel van de Boekenbende is het organiseren van een schrijversbezoek. Kinderen maken posters als uitnodiging voor de school, ontvangen en interviewen de schrijver.
 
Voorbereiding Boekenbende Don Bosco
In de leesclub Boekenbende van de Basisschool Don Bosco zitten acht leerlingen uit groep 5 en 6. Om zich goed voor te bereiden op de komst van de schrijver Arend van Dam hebben de leerlingen informatie over hem verzameld en met zelfgemaakte posters in de school zijn bezoek aangekondigd. Ook hebben ze een boektrailer gemaakt over het boek Gemaskerd naar het bal van Van Dam, die tijdens het schrijversbezoek zal worden getoond. Verder zullen de kinderen een leuke aankondigingslied/rap ten gehore brengen.
 
Schrijver Arend van Dam
Arend van Dam debuteerde met een boek voor volwassenen. In 1989 kwam zijn eerste kinderboek uit: Het Pietenboek. Hij schrijft vaak over historische onderwerpen, waarbij altijd een duidelijk verband is met het heden. In 1993 verscheen Mijn tante uit de hutkoffer, waarin voor het eerst zijn nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van zijn familie naar voren komt.
 
Ook in later verschenen boeken keert dit onderwerp terug. Menig keer duikt de hoofdpersoon de archieven in en maakt een stamboom van de voorouders. Dit is bijvoorbeeld zo in Het zit in de familie (2000). Hij kiest vaak voor levensbeschrijvingen van historische figuren. Poe´i, een kind als keizer (1993) gaat over de laatste keizer van China. Maar hij schreef ook over tsaar Peter, Michiel de Ruyter en Willem van Oranje.
 
Van Dam maakte ook veel boeken voor jonge lezers. Ze gaan meestal over dagelijkse gebeurtenissen uit het leven van kleuters en kinderen die net naar groep drie gaan.
Deel dit bericht met je vrienden!