woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

Dries Schilten (Centre Ville) zet verbodsborden in tegen mensen, die duiven willen voederen

4 april 2013

DORDRECHT . Op het terras van Centre Ville nabij de Visbrug in Dordrecht is het verboden duiven te voederen. Eigenaar Dries Schilten heeft daarvoor twee verbodsborden laten maken. Daarop staat een duif en een hand in een rood kader. ,,Ik heb de borden netjes laten uitvoeren, want het is een serieuze zaak. Mensen halen de duiven naar zich toe door de dieren te voederen. Daarom hoop ik op begrip van mijn klanten. De meesten hebben dat ook wel.”

Eén verbodsbord heeft hij een prominente plek gegeven aan zijn gevel. Het is niet te missen.

Volgens horecaondernemer Dries Schilten zijn er veel duiven in de binnenstad ziek en laten zij op veel plaatsen hun behoeftes vallen. ,,Het is dus ook niet hygiënisch om duiven op je terras te hebben. Het zijn absoluut niet alleen leuke diertjes.”

Lenie Kardinaal en Annemiek Blom, die als “meisjes van de Hema”  al tientallen jaren vaste klant zijn van Centre Ville, steunen Dries Schilten in zijn verbodsactie. Ze kennen uit de eigen praktijk verhalen over overlast van de duiven. ,,Eén van onze collega’s was net naar de kapper geweest. We zaten samen op het terras van Centre Ville wat te drinken en toen  vloog er een duif over. Hij liet iets vallen in haar kapsel. De omstanders vonden het om te lachen. Het slachtoffer dacht er anders over.”

Volgens ondernemer Dries Schilten wil hij zijn net nieuwe terrasstoelen ook sgraag het gehele seizoen choon en netjes houden. ,,Ik vind dat een vorm van goed gastheerschap. Als je de duiven voedert, dan komen ze terug. Kijk, ik laat wat zien:  op die  stoel zit een wit uitwerpsel van een duif. Zo wil je de mensen op je terras toch niet ontvangen.”

Een bijkomend probleem is dat duiven zich ook thuis voelen in leegstaande panden in de binnenstad, zeker als zij in en uit kunnen vliegen. Op de randen van de gevel van de voormalige Waalse kerk aan de Voorstraat nemen een aantal duiven er hun gemak van. Ze lijken te genieten van de avondzon. De deuren van was eens een monumentale kerk was, zijn beklad met leuzen.  Drie Schilten vindt dat geen Dordrecht-promotie. ,,Dat geldt ook voor het pand waarin eens Albert Heyn zat. Dat staat al lang vanaf het moment dat de supermarkt verder is gegaan aan het Achterom.”

Hij hoop dat van zijn actie Dordt schoon doodgewoon een voorbeeld functie uitgaat. ,,Ik zie mensen de duiven elders in de binnenstad ook soms voeren. Zij realiseren zich niet, dat zoiets overlast geeft. De duiven worden niet voor niks soms de ratten van de binnenstad genoemd.”


 
 

Lees meer over:

Visbrug voederen verbodsbord
Deel dit bericht met je vrienden!