woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

Ad De Dordtenaar zoekt café in regio met uitgestelde koffie voor een ander, die het niet breed heeft

2 april 2013

DORDRECHT - Journaliste Chantal Blommers van dagblad AD De Dordtenaar is op zoek naar een café in de regio dat klanten de mogelijkheid biedt om vooraf te betalen voor een koffie, maar dan voor iemand die het niet breed heeft. Dat heet in Italië het Piccolo systeem. Chantal Blommers noemt het, vanaf de redactie in Dordrecht, een mooi initiatief in een twitter bericht. Via twitter kan zij ook reacties binnen krijgen.

Het AD heeft er ook een verhaal in de landelijke editie over:

Bestel niet alleen een kop koffie voor jezelf, maar ook een 'uitgestelde koffie' voor een ander, die het minder breed heeft. Het is een Italiaanse traditie, maar sinds kort bieden steeds meer Nederlandse cafés deze vorm van liefdadigheid ook aan.

Twee cappuccino, twee espresso, drie americano, een bockbier en een appelgebak. Wie gistermiddag bij café Halewijn in Amersfoort binnenliep, kon al deze consumpties gratis bestellen. Want ze waren al betaald door eerdere gasten van het café, die ze daar hadden achtergelaten voor een ander, die het minder breed heeft.

Het café is een van de twintig in de Nederland, die zo een meer dan 100 jaar oude traditie uit Napels voortzet. In Napels is de traditie inmiddels grotendeels uitgestorven - of alleen beperkt tot kerstmis. Maar nadat ze de afgelopen maanden plotseling opleefde in onder meer Engeland en de VS, lijkt nu ook Nederland warm te lopen voor de 'uitgestelde koffie'.

 

Deel dit bericht met je vrienden!