Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Buurt bestuurt: Samen de buurt veiliger maken'
21mrt 2013

Buurt bestuurt: Samen de buurt veiliger maken

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht voert in 2013 samen met Toezicht en Politie in drie buurten een proefproject uit: Buurt Bestuurt. Daarbij wordt aan bewoners gevraagd mee te werken aan de veiligheidsaanpak in hun buurt. Bewoners bepalen welke problemen met prioriteit moeten worden aangepakt. Met deze projecten onderzoekt de gemeente of Buurt Bestuurt, een Rotterdamse aanpak voor buurtveiligheid, ook voor Dordrecht positieve resultaten oplevert. 

Het eerste Buurt Bestuurt project is gestart in Het Vierkant, Oud Krispijn: het gebied tussen de Bosboom-Toussaintstraat, Brouwersdijk, Van Baerlestraat en Krispijnseweg. Op 25 maart vindt de eerste bewonersbijeenkomst plaats: in de Buitenwacht, Bosboom-Toussaintstraat 67. Wethouder Rinette Reynvaan geeft op deze avond officieel het startsein voor de proefperiode van de Dordtse Buurt Bestuurt projecten. Alle bewoners van Het Vierkant zijn hierbij van harte welkom. 
 
Rotterdams voorbeeld 
De aanpak van Buurt Bestuurt is ontwikkeld in Rotterdam. Daar heeft de aanpak een positief effect op de leefbaarheid en veiligheid en is de werkwijze al in ruim 45 buurten ingevoerd. 
 
De aanpak 
Buurt Bestuurt is een intensieve samenwerking tussen bewoners en professionals. Bewoners geven aan wat de problemen of aandachtspunten in de wijk zijn en samen met de professionals zoeken ze naar oplossingen. Ook wordt besloten welke onderwerpen met prioriteit worden aangepakt, en waar bewoners zelf kunnen bijdragen aan een verbetering van de veiligheid in de buurt. ,,In Dordrecht maken we steeds meer gebruik van de kennis en ervaring van bewoners. Of het nu gaat om de aanleg van extra parkeerplaatsen of het beoordelen van het groenonderhoud”, zegt wethouder Reynvaan. ,,Ik ben er van overtuigd dat bewoners ook op het gebied van veiligheid in de eigen buurt een waardevolle bijdrage kunnen leveren.”   
 
Met deze aanpak wil de gemeente het veiligheidsgevoel van bewoners in hun eigen buurt vergroten. Ook in Wielwijk en Sterrenburg start binnenkort een Buurt Bestuurt project. 
De drie experimenten worden begin 2014 geëvalueerd. Op basis van die resultaten wordt een besluit genomen over mogelijke structurele toepassing en uitbreiding van het aantal deelnemende buurten in Dordrecht. 
 
Meekijken 
De projecten zijn na de start te volgen op Dordtveilig.nl en op de wijkenwebsites van Oud Krispijn, Wielwijk en Sterrenburg.


Deel dit bericht met je vrienden!