Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Het Grote Armoededebat in de Buitenwacht massaal bezocht'
21mrt 2013

Het Grote Armoededebat in de Buitenwacht massaal bezocht

DORDRECHT - Ruim 150 mensen woonden woensdagavond het Grote Armoede debat bij in de Buitenwacht. Het thema werd door twee vrouwen (Joanneke van Benthem en Jannie Storm) kort ingeleid. Astrid van Pieterson, die zich nadrukkelijk beschouwt als kandidaat-stadsdichter van Dordrecht vanaf 2014, droeg een gedicht voor. (zie onderop).

De eigen verantwoordelijkheid en de zorg voor kinderen kwamen nadrukkelijk langs in de Buitenwacht. De SP had in café Merz met landelijke voorman Emiel Roemer een eigen armoedeavond. VVD-raadslid John van der Net gaf daarop per twitter vanuit de Buitenwacht commentaar: ,,Commentaar leveren en echt geen oplossingen aandragen. Echt SP." De rechts buiten van de VVD in Dordrecht gaf op zijn eigen manier duidelijk commentaar via twitter. Ook andere mensen uit de politiek, zoals Kitty Kruger van Groen Links, gaven per twitter commentaar. 

Dat leek een alternatief te zijn om aan de discussie mee te doen. In beginsel is het Grote Stadsdebat bedoeld voor mensen uit de stad. Tot nu toe kwamen die in het Dordrechts Museum aan het woord, maar de reis naar Oud-Krispijn was zeker een geslaagde stap.

Het armoededebat in aanwezigheid van de wethouder Harry Wagemakers en Rinette Reynvaan (Beter voor Dordt) en Bert van den Burgt (CDA) was al de achtste aflevering van door media mensen opgezette debatten.

Het debat in Oud-Krispijn betekende niet dat deze wijk exclusief staat voor armoedeproblemen, zo gaf Buitenwacht-voorzitter Riet Duykers vooraf aan. Zij hoopt dat het debat een begin punt kan zijn van een beweging om iets te gaan doen aan de oprukkende armoede in de samenleving. Joanneke van Benthem, die zich als oud VVD-raadslid een echte liberaal noemde, benadrukte dat maatwerk geleverd moet worden aan mensen met een uitkering. Ze vindt dat mensen, die niet willen, maar wel kunnen gericht aangepakt moeten worden. Voor mensen waar achter de voordeur veel meer problemen spelen, wilde zij een persoonlijk traject. Jannie Storm riep de zaal op om aan oplossingen te denken voor de kinderen, die in armoede leven. Hun kinderen wacht in een hoog percentage een vergelijkbaar lot.

De Buitenwacht wil mensen en organisaties met elkaar in contact brengen, die met armoede aan de slag willen om vooral aan oplossingen te denken.

HET HEK (Astrid van Pieterson)

       Het hek
Onzichtbaar neergelaten,
       Wat gek
De barrière tussen arm en rijk,
       Het hek
Wat zijn wij het gaan haten,
       Wat gek
Die term sociaal ongelijk,


        Dat hek
Heeft velen uitgesloten,
        Verrek
Geen deel meer aan de maatschappij,
         Dat Hek
Heeft ons vaak teruggefloten,
          Verrek
Wij horen er niet  bij,


           Wiens hek
Moeten we af gaan breken?
            Toch gek
Dat het überhaupt bestaat,
              Wiens hek
Hebben wij te vaak bekeken,
               Toch gek
Dat men dit gebeuren laat,


                Geen hek
Heeft recht om af te scheiden,
                 Te gek
Het moet worden geslecht!
                  Geen hek
Mag ons meer laten lijden!
                   Te gek
Dat hek dat is er echt!!!

                                ASTRID van Pieterson

Foto's: Paul Schrandt

* Riet Duykers (links) wil van de Buitenwacht een solidaire plaats maken,
die armoede op de kaart blijft zetten om mensen toekomst te geven. Rechts staat de gastheer namens de journalisten Hans Berrevoets, die het debuut van het eerste stadsdebat in een wijk een succes noemde. ,,Op 18 september zijn we in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg, maar 5 juni eerst in het Dordrechts Museum".
* Presentator Thijs Blom (RTV Rijnmond) spreekt met Els, die door vier
organisaties wordt geholpen en dat is ook een hele administratie om goed te laten verlopen. Zij moet zien rond te komen van tussen de 800 en 900 euro per maand.

 
* Presentator Kees Thies (columnist AD/De Dordtenaar) geeft een vrouw de ruimte om de armoede problemen te benoemen en alle zorgen daarom heen
* Astrid van Pieterson wil de nieuwe stadsdichter worden en liet in de
Buitenwacht horen dat het hekwerk om de armen moet worden weggehaald, want die verdienen juist respect.
* Thijs Blom en Kees Thies overleggen en vinden dat de gemeente Dordrecht echt creatief moet nadenken om kinderarmoede aan te pakken om alle jeugd toekomst te geven.
* De voormalige Johanneskerk waarin vanaf 1982 de Buitenwacht te vinden is, wel helemaal "uitverkocht" tijdens een debat over armoede.
 
* Ton Hennekes, eens de bekendste dak- en thuisloze in Dordrecht, heeft zich naar nieuwe toekomst toegewerkt en heeft weer een baan.
Een voorbeeld volgens Kees Thies. Op de voorgrond met blauwe trui ds. Klaas Beuckens, die zich voor sociale onderwerpen altijd heeft ingezet
* Gert Werner legt een nieuw plan uit om juist te investeren in mensen door zij op een vernieuwende wijze telkens werk te bieden zonder vaste banen te verdringen.
 

 

 Deel dit bericht met je vrienden!