Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Reproductie plafondstuk Abraham Busschop in Lijnbaan'
18mrt 2013

Reproductie plafondstuk Abraham Busschop in Lijnbaan

DORDRECHT - Een levensgrote reproductie van het vogelstuk van de Dordtse kunstenaar Abraham Busschop (1670-1729) siert vanaf dinsdag 19 maart het plafond van de onderdoorgang van de Lijnbaan naar Molen de Vilder in Dordrecht. Trivire en het Dordrechts Museum lieten een kopie van het plafondstuk plaatsen in het Lijnbaangebied en brengen het indrukwekkende schilderij zo dichter bij de Dordtenaren. 

Het kunstwerk laat op illusionistische wijze een opening naar een wolkenlucht zien. Abraham Busschop maakte het plafondstuk in 1708 waarschijnlijk voor een pand in Dordrecht. Daar wekte het de indruk van een doorkijkje naar de hemel. Langs een stenen balustrade zijn tal van inheemse en exotische vogels weergegeven. Samen beelden zij het verhaal uit van de raaf die zich getooid had met de veren van andere vogels, ontleend aan de fabels van Aesopus.
 
Pronken met andermans veren
De fabel is slechts weinig uitgebeeld in de schilderkunst en zelden op een plafondstuk. De raaf wil zich mooier voordoen dan hij is en verzamelt in het geniep de veren van andere vogels. Als de valse kleurenpracht wordt ontdekt, komen de vogels boos hun veren terughalen. Hoogmoed komt voor de val, als je pronkt met andermans veren!
 
Directeur Peter Schoon keek uit naar de onthulling van de reproductie. ,,We brengen het prachtige vogelstuk van Busschop letterlijk dichter bij de Dordtenaren. Op deze manier kunnen zij in de eigen leefomgeving kennismaken met het kunstwerk. Het echte werk is natuurlijk nog imposanter. Een bezoek aan het Dordrechts Museum om het plafondstuk te bewonderen, is dan ook zeker de moeite waard.’’
 
Het plafondstuk van Abraham Busschop is sinds begin dit jaar te zien in de vaste opstelling van het Dordrechts Museum. In de Stillevenzaal kan dit prachtige vogelstuk worden bewonderd zoals het oorspronkelijk is bedoeld: aan het plafond.
 
Wim van der Linden, directeur van Trivire: ,,Het is inspirerend dat de samenwerking met het Dordrechts Museum helpt om onze stad mooier te maken. Trivire deed al van harte mee met het project ‘Kunst in de Wijk’, toen het museum gesloten was. Het is erg leuk om dit met het unieke schilderij in de Lijnbaan voort te zetten.”
 
 
 Foto's en tekst: Dawn van Norden


Deel dit bericht met je vrienden!