Alles over Dordrecht...
15mrt 2013

Inschrijvingen Open Monumentendagen van start

DORDRECHT -  Dordrecht herbergt ruim 1.000 monumenten die met name in de historische binnenstad te bewonderen zijn. Ook buiten het centrum staan vele bijzondere gebouwen die eens per jaar worden opengesteld. Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2013 vinden de 27ste landelijke Open Monumentendagen plaats en worden tientallen panden in het zonnetje gezet. Verschillende historische gebouwen, vaak met bijzondere verhalen, zijn dan gratis toegankelijk voor het publiek.

Het thema van dit jaar is ‘Macht & Pracht’. Het thema sluit aan op de start van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. De openstellingen worden omlijst met verschillende activiteiten in de historische binnenstad. Zo vinden er onder andere weer allerlei muzikale uitvoeringen plaats.

Bovendien wordt op vrijdag 13 september de Klassendag georganiseerd. Deze dag is speciaal in het leven geroepen om ook jongere doelgroepen op een laagdrempelige manier bij cultureel erfgoed te betrekken. Vorig jaar is dit onderdeel met succes voor de tweede keer in Dordrecht georganiseerd. Circa 450 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool hebben les gekregen over monumenten en deze ’s middags bezocht.

Om zoveel mogelijk bezoekers te laten genieten van al het culturele erfgoed dat Dordrecht rijk is, doet de organisatie hierbij dan ook een oproep aan alle eigenaren en/of beheerders van monumenten in Dordrecht om zich voor dit unieke evenement aan te melden. Geïnteresseerden (ook particulieren) kunnen zich vóór 24 mei aanmelden via het digitale formulier op www.indordrecht.nl onder het kopje “Vrije tijd & toerisme’. Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met openmonumentendagen@dordrecht.nl.

Alle deelnemende monumenten worden vermeld in de uitgebreide programmabrochure die met een oplage van 12.500 stuks tijdens het evenement gratis aan het publiek wordt verstrekt. Vlak na de Open Monumentendagen wordt ook de Monumentengids 2013/2014 uitgebracht waarin de deelnemende Open Monumenten een jaar lang kosteloos worden vermeld. Bij Intree Dordrecht | VVV kan de Monumentengids 2012/2013, met een overzicht van 80 beeldbepalende monumenten, nog tot september gratis afgehaald worden.Deel dit bericht met je vrienden!