Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Groot Armoededebat zet in op denken aan toekomst mogelijkheden'
11mrt 2013

Groot Armoededebat zet in op denken aan toekomst mogelijkheden

DORDRECHT -  Twee columnisten – Joanneke van Benthem en Jannie Storm – zetten in het Grote Armoededebat op woensdag 20 maart in centrum de Buitenwacht (Bosboom Toussaintstraat 67) het debat om zeven uur eerst op scherp. ,,Maak van een sociaal vangnet geen hangnet, maar een springplank”, is een kernzin van oud-gemeenteraadslid Joanneke van Benthem (zie foto). Columniste Jannie Storm, die betrokken is bij voedselbank en schuldhulpverlening, heeft als stelling: ,,Armoede is meer dan een gebrek aan geld en een laag inkomen staat niet gelijk aan armoede”.

Het Grote Armoededebat in de Buitenwacht is onderdeel van de serie Grote Stadsdebatten. De organisatie wordt gedragen door mensen uit de wereld van de media. ,,We kregen het verzoek om ook eens buiten het Dordrechts Museum een debat te organiseren. Het actuele thema armoede sluit aan bij de situatie in delen van Krispijn, maar speelt als probleem overal in Dordrecht”, aldus woordvoerder en gastheer op 20 maart Hans Berrevoets. Hij benadrukt dat het debat ook is bedoeld om in toekomst mogelijkheden te denken.

Thijs Blom (RTV Rijnmond) en Kees Thies (columnist AD/ De Dordtenaar) presenteren het debat,. Zij houden van een passende regie, waarbij de aanwezige wethouders Harry Wagemakers en Bert van de Burgt beginnen als toehoorder. Zij zijn in het dagelijks bestuur van de stad verantwoordelijk voor de sociale dienst en maatschappelijke zorg.

Centrum De Buitenwacht zorgt na het debat – dat tot tegen half negen duurt – voor een vervolgprogramma. Maatschappelijke organisaties presenteren zich en er is volop ruimte om na te praten.

Kinderarmoede zal zeker op woensdag 20 maart aan de orde komen. Columniste Jannie Storm kent de problemen op dit punt van achter de voordeur. Zij zegt bijvoorbeeld met de voedselbank mensen direct te willen helpen door zoals dat heet vis te geven. ,,Wij verwijzen waar mogelijk door naar hulpverlening die "de hengel verstrekt en mensen leert vissen om aan een toekomst te werken”. Zij benadrukt dat bij armoede veel meer komt kijken dan geld alleen.

,,Ik maak in het debat een speciaal punt van de positie van kinderen en de gevolgen voor hen zowel in het heden als de toekomst. Kinderen hebben te maken met zaken als sociale uitsluiting en een risico op voortijdig schooluitval, en gezondheidsproblemen”, aldus columniste Jannie Storm.

Joanneke van Benthem zal als liberaal verwoorden, hoe iemand zijn of haar eigen verantwoordelijkheid kan of moet invullen. Zij erkent daarbij wel voortschrijdend inzicht te hebben gekregen. Columniste Van Benthem had door haar werk voor een re-integratiebedrijf direct met de onderkant van de samenleving te maken. ,,Ik verdeel mensen die van sociale voorzieningen gebruik maken vaak onder in vier categorieën. De blijvend hulpbehoevenden of niet-kunners (20%), de wel-willers maar niet (zelfstandig) kunners (30%), de niet-willers ook wel trajecttijgers genoemd (30%) en de fraudeurs (20%). Daar komt dan de jonge generatie, 'het kind van de rekening' nog bij.”

Het Grote Armoededebat Dordrecht op woensdag 20 maart is ook actueel, want de voedselbanken draaien overuren. Vooral in kerken worden nieuwe vestigingen geopend. Ook de evangelische stichting De Hoop GGZ heeft onlangs bekend gemaakt vanuit het eigen dorp mee te gaan helpen. In Dordrecht hebben ruil- en weggeefwinkels het drukker dan ooit. Het beeld is dat – door de schuldencrisis en de bezuinigingen - steeds meer mensen het maar wat moeilijk hebben om ‘de eindjes aan elkaar te knopen’. Armoede in Dordt is al lang geen onzichtbaar fenomeen meer. Woordvoerder Hans Berrevoets: ,,Hoe bestrijden we dit? Delen we meer ‘gratis vis’ uit of voorzien we iedereen van de juiste hengel? In de Buitenwacht melden zich al mensen, die zeggen dat wanneer de overheid alleen hengels geeft, er wel vis in de vijver moet zitten. Daarover zijn twijfels.”

Iedereen is van harte welkom om mee te praten of om te komen kijken en luisteren. Buitenwacht-voorzitter Riet Duykers coördineert het programma na het debat. Inmiddels is er een notitie gemaakt waarin een aantal organisaties samen een visie geeft op wat actueel op 20 maart aandacht verdient. Centrum De Buitenwacht is al dertig jaar te vinden in een voormalig hervormd kerkgebouw aan de Bosboom Toussaintstraat 67 in Dordrecht.Deel dit bericht met je vrienden!