Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Het Transmuraal Team mag gezien worden'
07mrt 2013

Het Transmuraal Team mag gezien worden

DORDRECHT -  Het ‘Transmuraal Team’ van het Albert Schweitzer ziekenhuis is vanaf nu van verre herkenbaar op de wegen in Zuid-Holland Zuid. Het team valt op door zes nieuwe, bestickerde leaseauto’s met het ziekenhuislogo. Elke dag bezoeken de verpleegkundigen in deze auto’s minimaal dertig patiënten aan huis in de regio om ‘ziekenhuisverplaatste’ zorg te geven. Dat zijn de complexere verpleegkundige handelingen bij mensen die niet (meer) opgenomen zijn in het ziekenhuis.

Dit type zorg is niet nieuw: het ziekenhuis begon er al mee in 1998. “Maar we vonden het nu tijd om onszelf zichtbaar te maken”, vertelt het hoofd van het team, Margriet van Schoonhoven. “De eerste jaren reden de verpleegkundigen nog in hun eigen auto’s. Zes jaar geleden kregen we de eerste bedrijfsauto’s. Toen was transmurale zorg nog niet zo ingeburgerd. Sommige patiënten wilden niet dat wij met een herkenbare auto kwamen. Inmiddels is het veel normaler, ook doordat de gemiddelde opname in het ziekenhuis steeds korter wordt. Wij leveren dan de nazorg. Iedereen mag dat zien, patiënten zijn heel tevreden met ons en wij willen het bewustzijn vergroten dat wij bestaan.”

Het wagenpark bestaat uit zes Skoda’s Fabia Greenline. “Een praktische en milieuvriendelijke auto”, zegt Van Schoonhoven. “Elke dag zijn wij op pad, op weg naar mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen of die juist niet naar het ziekenhuis hoeven doordat wij aan huis komen. Wij verzorgen onder meer het inbrengen van een infuus of sonde, het toedienen van antibiotica, bloedtransfusies, pijnbestrijding en palliatieve zorg. Het zijn handelingen die de thuiszorg niet verricht, maar wij werken wel nauw samen met de thuiszorginstellingen die ook bij onze patiënten thuis komen.”

Het Transmuraal Team zorgt voor de patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar ook voor patiënten van andere ziekenhuizen, zolang deze mensen maar in de regio wonen. Ook huisartsen zijn belangrijke aanvragers van transmurale zorg voor hun patiënten.

Bij het Transmuraal Team werken zestien verpleegkundigen. Daarnaast is er een gespecialiseerd Kinder-Transmuraal Team en sinds kort worden ook patiënten na een beroerte door specialistische verpleegkundigen bezocht voor nazorg aan huis.  Deel dit bericht met je vrienden!