Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Start Smakelijke Moestuinen in Dordrecht'
06mrt 2013

Start Smakelijke Moestuinen in Dordrecht

 

Op 5 maart jl. ging het project Smakelijke Moestuinen officieel van start in Dordrecht. Het project, onderdeel van de Doe ff Gezond-aanpak in Dordrecht, laat kinderen op een speelse manier ervaren dat groenten er dagelijks bij horen en hoe lekker en gezond ze zijn. Zes Dordtse kinderopvanglocaties ondertekenden tijdens de startbijeenkomst op 5 maart het convenant. Ze committeerden zich hiermee aan de implementatie van een breed opgezet programma gedurende drie jaar. Smakelijke Moestuinen is een project met moestuinbakken voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Het project is nog relatief nieuw, slechts twee andere gemeenten (Rotterdam en Utrecht) zijn hiermee gestart. In Dordrecht gaan de locaties Rozemarijn en SamSam van SDKkinderopvang, Kanjers & Co en Coole Kikkers van Bambino-kinderopvang, Kinderdagverblijf de Huiskamer en Kinderdagverblijf Pipoo de komende drie jaar aan de slag met het project. “Een goed uitgedacht concept,” bevestigt één van de locatiemanagers enthousiast, “we kunnen aan de bak!”

Invloed op eetgedrag van kinderen
“Een gezond gewicht begint met gezonde voeding”, legt coördinator Michelle Stoel uit, “kinderen ontwikkelen net hun smaak en staan niet altijd te trappelen hun eetpatroon aan te passen of te experimenteren met eten dat ze niet kennen. Het uitoefenen van invloed op het eetgedrag van jonge kinderen is daarom een hele uitdaging. Verder blijkt dat verzorgers van kinderen zich vaak niet bewust zijn van het belang van gezonde voeding op deze leeftijd. Dit heeft tot gevolg dat peuters te weinig groenten eten terwijl juist in deze jaren de basis wordt gelegd voor het voedingspatroon. Gelukkig zijn kinderdagverblijven plaatsen waar de kinderen, hun ouders en verzorgers goed bereikbaar zijn. Dit biedt een kans om iets leuks en leerzaams te ontwikkelen.”

Meer groente
Een Smakelijke Moestuin is een bak met 8 of 16 vakken waarin groente kan worden gezaaid en geoogst. Op de zes deelnemende Dordtse locaties wordt in maart een moestuinbak afgeleverd, waarin de peuters eind maart al voor het eerst gaan zaaien. Naast het zaaien, verzorgen en oogsten is er op de locaties sprake van een breed opgezet programma. Zo wordt een dagelijks groentemoment ingelast, zijn er wekelijkse ‘groenteactiviteiten’ en is er voor de leid(st)ers en ouders de Workshop Smaakontwikkeling. Het project vergroot niet alleen de kennis over groente bij kinderen, leid(st)ers en ouders, maar verhoogt ook het bewustzijn over het belang van groente eten. Het doel is dat kinderen uiteindelijk meer groente eten, hetgeen bijdraagt aan een gezond(er) voedingspatroon.

Zie ook:
Doe ff Gezond constateert daling overgewicht (di, 19 feb 2013)


Deel dit bericht met je vrienden!