Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kunstwerk Bouke Ylstra krijgt ereplaats in Stadskantoor Dordrecht'
05mrt 2013

Kunstwerk Bouke Ylstra krijgt ereplaats in Stadskantoor Dordrecht

DORDRECHT - Op 13 maart 2013, de tachtigste verjaardag van de overleden kunstenaar Bouke Ylstra, onthult wethouder Cultuur Jasper Mos in het Stadskantoor een keramisch wandreliëf. De schenker Aardewerkfabriek Royal Delft/Koninklijke Porceleyne Fles maakte het reliëf naar Ylstra’s ontwerp.

Het ruim 3 bij 1 meter grote zwart-witte kunstwerk heeft een sciencefictionachtig thema en past binnen Ylstra’s grafische stijl. Toch is het een unicum in zijn oeuvre, en in zijn tijd. Het reliëf is één van de vele keramische tableaus die de kunstenaar eind jaren zestig ontwierp. Het Dordrechts Museum bemiddelde bij de plaatsing in het Stadskantoor.

Ylstra de kunstenaar
Bouke Ylstra werd geboren in Den Haag en volgde de kunstacademie in Rotterdam. Hij woonde en werkte ruim 60 jaar in Dordrecht. Als kunstenaar was hij graficus, tekenaar en schilder. Daarbij maakte hij in opdracht architectuurgebonden kunst en kunstwerken voor de gebouwde omgeving. In zijn gehele oeuvre portretteerde hij de kwetsbare maar toch vrolijke mens die zich staande houdt in een wereld van geometrie, iets wat hij verbeeldde in een heel eigen combinatie van magie en humor.

Ylstra's monumentale kunstwerken uit de jaren zestig zijn van buitengewone kwaliteit en exemplarisch voor de tijdgeest: een gestileerd en optimistisch wereldbeeld. Bovendien valt de uitgesproken grafische lijnvoering op en de bijna cartooneske stijl.

Behalve keramiek beheerste Ylstra binnen de monumentale kunst meerdere technieken waaronder muurschilderkunst, intarsia, en mozaïek. Een veelzijdig talent, schreef J. de Groot, voormalig directeur van het Dordrechts Museum in de catalogus bij zijn tentoonstelling in 1985. Kunstkenner Pierre Janssen noemde Ylstra een verhalenverteller.

Behalve als kunstenaar was Ylstra ook jarenlang werkzaam als o.a. docent aan de Rietveldacademie en als adviseur bij Rijksbouwmeester.Deel dit bericht met je vrienden!