Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Alcoholbezit door jongere in openbare ruimte strafbaar'
01mrt 2013

Alcoholbezit door jongere in openbare ruimte strafbaar

DRECHTSTEDEN -  Alle ouders en verzorgers van kinderen tussen de elf en de vijftien jaar hebben onlangs een brief ontvangen met informatie dat de wetgeving omtrent alcohol is veranderd.

De overheid hanteert vanaf 1 januari 2013 niet alleen strengere regels voor de verkopers van alcoholhoudende dranken, maar wil ook stimuleren dat de ouder(s)/verzorger(s) voorkomen dat jongeren gaan drinken. Daarom is in de nieuwe Drank- en Horecawet geregeld dat jongeren onder de 16 jaar strafbaar zijn als zij in de openbare ruimte alcoholhoudende drank in hun bezit hebben.

Dit betekent dat de jongere in dit geval het risico loopt een boete te krijgen. De politie of een toezichthouder van de gemeente kan deze boete uitdelen. De hoogte van de boete is vastgesteld op € 45,--. Een kind is niet strafbaar als het in huiselijke kring alcohol in het bezit heeft.

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de hersenen tot ongeveer 24 jaar nog in ontwikkeling zijn en dat drankgebruik in de puberteit de opbouw van de hersenen beschadigt. Alcohol brengt jongeren veel schade toe in de algehele ontwikkeling en die van de hersenen in het bijzonder. Ouders en verzorgers kunnen helpen door alcoholgebruik van hun kind in huiselijk kring zolang mogelijk uit te stellen, in ieder geval zolang het kind nog geen 18 jaar is.Deel dit bericht met je vrienden!