Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Natuurcentrum Weizigt geeft in Dordrecht kunst voor de eerste keer op twee hectare de ruimte

28 februari 2013

DORDRECHT -  Het natuurcentrum Weizigt gaat vanaf internationale vrouwendag (8 maart) kunst de ruimte geven. De openbare expositie brengt kunst dichter bij de mensen.

Het wordt in sommige (kunst) kringen al Pictura buiten genoemd, als variatie op het in 2024 al 250 jaar bestaande teekengenootschap aan de Voorstraat. Weizigt zou ook een extra uithangbord kunnen zijn voor de musea, waar soms ook werk te zien is dat een relatie heeft met het milieu- en diervriendelijke centrum tussen spoorlijnen en Weizigtpark. Katinka van Haren, die veel werk maakt in relatie tot ereburger/dichter C.Buddingh', draaide al voor een proef jaar in het jaarprogramma van Weizigt.

Het gaat wat Louise Bergenhenegouwen en al haar andere medewerksters en medewerkers betreft, nu echt beginnen met exposeen op een plek, die mag rekenen op meer dan honderdduizend bezoekers per jaar van alle leeftijden...............

Van maart tot en met oktober van dit jaar krijgt het terrein van Weizigt een nieuwe functie erbij, die van openbare expositieruimte voor kunst, die een relatie heeft met duurzaamheid.

Verschillende vrouwelijke kunstenaars zullen het duurzaamheidscentrum gaan gebruiken als podium voor hun multidisciplinaire werk. Begin februari zijn de eerste voorbereidingen gestart voor de expositie die op 8 maart, Internationale Vrouwendag, officieel geopend wordt
Expositie duurzaamheidscentrum WeizigtFoto laat werk zien van vormgeefster in klei Gerda Vroon, die haar vrouwenbeelden op vrijdag 8 maart exposeert in het Koetshuis van Weizigt ten gelegenheid van internationale vrouwendag 2013.

Gedurende zeven maanden zullen Ria van Roomen, Gerreke van Veen, Jolande Vermeulen en Donie Dubbeldam exposeren op het mooie terrein van Weizigt. Ria van Roomen maakt beelden van klei en metaal met als thema “communicatie en verbinding”. Met haar werk wil ze het onzichtbare communiceren en verbinden vormgeven. Gerreke van Veen zal haar, voornamelijk vrouwelijke, figuren een plaats geven op ons terrein. Zij bouwt haar creaties op uit klei en neemt de indruk die haar werk op anderen maakt mee in haar nieuwe ontwerpen.

Plastic Soup

Jolande Vermeulen en Donie Dubbeldam hebben de krachten gebundeld en als Vermeulen&Dubbeldam tonen zij hun installatie ‘P S’ in de Klimaatkas van Weizigt. De titel verwijst naar ‘Plastic Soup’, wat weer duidt op de vervuiling van de wereldzeeën. Ook geeft het aan dat er nog iets gezegd en gedaan moet worden. We zijn nog niet klaar met praten over de enorm vervuilde oceanen.

Speciaal voor de gelegenheid toont ook beeldend kunstenaar Gerda Vroon op 8 maart een unieke selectie van haar werk van vrouwenfiguren binnen in het Koetshuis van Weizigt.

Vrouwendag

De expositie zal officieel geopend worden als onderdeel van het speciale programma dat georganiseerd wordt rondom Internationale Vrouwendag Dordrecht 2013. Die dag worden er allerlei interessante activiteiten georganiseerd. Het middag- en avondprogramma vindt plaats bij Weizigt en op feestelijke wijze wordt daar ook de dag afgesloten.

Deel dit bericht met je vrienden!