Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Nalatenschap van Gideon Brugman geïnventariseerd door stripliefhebber Hennie van der Zouw

28 februari 2013

DORDRECHT - Onze stad Dordrecht heeft veel striptekenaars voortgebracht, die doorleven door hun werk. Zo iemand is Gideon Brugman.

Op 9 juli 2011 overleed de Dordtse kunstschilder en striptekenaar Gideon Brugman. Gideon stierf volkomen onverwachts in zijn slaap aan een hartstilstand. Twee dagen later zou hij 69 jaar zijn geworden. 

Brugman is onder meer bekend door zijn stripverhalen van ‘Patty en de Big Silver Bull Band’ welke in stripblad Tina verschenen, en van de Pepstrip over griezoloog ‘Professor Ambrosius’.
 
Gideon Brugman heeft een enorm aantal originele strippagina’s, tekeningen, schilderijen en niet afgemaakt werk nagelaten. Uit de in zijn nalatenschap gevonden originelen blijkt Gideon Brugmans uitzonderlijke tekentalent, zowel realistisch als karikaturaal. Gideon Brugman was de broer was van Cary Brugman, ook stripmaker en vooral bekend als tekenaar van de stripverhalen rondom ‘De Partners’. Gideon Brugman was o.a. ook de maker van ‘de Kry-Angh Saga’ een verhaal wat gepubliceerd werd in het te vroeg ter ziele gegane SF-tijdschrift Essef
 
In Papendrecht liepen we onlangs stripkenner en verzamelaar Hennie van der Zouw tegen het lijf, en Hennie had een heel verhaal te vertellen: “In augustus van het vorige jaar, ben ik via de mail in contact gekomen met Meerten Welleman, voorzitter van ‘het Stripschap’. Onder het genot van een kopje koffie hebben we die kennismaking, op zaterdag 8 september tijdens de laatste Stripdagen van Breda, voortgezet”.  
 
Voor Hennie verder gaat met zijn verhaal, wijst hij ons eerst nog even op de doelstelling van het Stripschap: “Op hun website omschrijven ze zich als volgt: De vereniging ‘Het Stripschap’ werd op 11 oktober 1967 opgericht met als doel de waardering te bevorderen voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder, en dit doel probeert ‘het Stripschap’ onder meer te bereiken, door het leggen en onderhouden van contacten met alle belangstellenden in het beeldverhaal, het uitgeven of doen uitgeven van publicaties, het organiseren van evenementen en het promoten van het beeldverhaal buiten de stripwereld”. (www.stripschap.nl).
 
In het kader van deze doelstelling moet je ook een volgend mailtje zien, wat Hennie enkele weken na het kopje koffie van Meerten Welleman kreeg. Meerten vroeg hem: ‘Wil jij voor ons, en voor de dochter van Gideon Brugman de nalatenschap van haar vader gaan inventariseren?”
 
Hennie’s ogen beginnen te glinsteren als hij verder vertelt over de opdracht van Meerten Welleman: “Dit was natuurlijk een droomopdracht voor een stripliefhebber! Eind vorig jaar heb ik contact gezocht met mevr. Margot Brugman, de dochter van Gideon, en met haar afgesproken, dat ik rond de jaarwisseling wel tijd had, om de nalatenschap van haar vader te inventariseren. Mevr. Brugman bleek nog in haar ouderlijk huis te wonen, hetzelfde huis in de binnenstad van Dordrecht, waar haar vader Gideon in zijn atelier al die mooie stripverhalen had getekend, en waar al zijn andere werk ontstaan was.”
 
“In december en begin januari ben ik vier keer bij mevr. Brugman langs geweest, om alle originele platen van haar vader, die zij allemaal nog thuis had, te inventariseren. Het leek wel het Luilekkerland voor een stripliefhebber. De nalatenschap bestond uit vele honderden originele pagina’s. Van veel stripverhalen waren alle originele platen nog aanwezig. Ook ontdekte ik veel voor mij onbekende werken. Schilderijen, illustraties. Aanzetten voor stripverhalen, prachtig uitgewerkte pagina’s waar verder geen vervolg aan gegeven was, zie bijvoorbeeld de foto bij dit artikel. Ik heb ze allemaal gefotografeerd, en later op mijn computer per boek gebundeld in pdf bestanden”. Vertelt stripliefhebber van der Zouw.
 
De inventarisatie heeft Hennie inmiddels bij mevr. Brugman afgeleverd en twee kopieën zijn opgestuurd naar Meerten Welleman. Inmiddels ligt een van deze kopieën in de Universiteit van Amsterdam waar het door Jos van Waterschoot, Conservator Populaire Cultuur, opgeslagen is in de categorie Bijzondere Collecties…….
 
Hopelijk worden de originelen van het werk van Gideon Brugman ooit nog eens ergens tentoongesteld, zodat ook het grote publiek van zijn talent kan blijven genieten. 
 
Met een knipoog besluit Hennie zijn verhaal: “Wat zou Gideon Brugman er trouwens van gedacht hebben als hij had geweten dat zijn Professor Ambrosius ooit in een echte Universiteit terecht zou komen………?”
 
Foto: Hennie van der Zouw.
 
Deel dit bericht met je vrienden!