Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Primeur van vrouwenwandeling door Dordrecht op radio 5

26 februari 2013

DORDRECHT - Het NCRV-radioprogramma Plein 5 op radio vijf besteedde vanmiddag (26 februari) aandacht aan de internationale vrouwendag in Dordrecht. Aanleiding is de primeur van een nieuwe Stadswandeling rondom bijzondere Dordtse vrouwen van vroeger en nu. Via de website radio 5 Plein 5 kan het programma terug beluisterd worden. Rond 15. 20 zat ,,Hier Dordrecht"  in de uitzending via correspondent Hans Berrevoets.

Meer info:

Riet Molendijk en Saskia Lensink stelden de wandeling samen naar idee van het Platform Stedelijke Herdenking. Op 8 maart is er vanaf half tien koffie of thee in het Stadskantoor. Vrouwen lopen de wandeling, maar mannen worden heel vriendelijk gedoogd. Iedereen kan een ieder later de wandeling maken op eigen gelegenheid en in eigen tempo.

Om tien uur is het debuut van de nieuwe vrouwenwandeling vanaf het Stadskantoor en het gaat eerst richting Grote Kerk, dat het symbool van de stad kan worden genoemd. Dat maakten in de geschiedenis ook veel schilders duidelijk.  Vrouwen lijken soms bij de historie vergeten te zijn

 ,,Het blijft alleen opmerkelijk dat vrouwen niet zo prominent in het collectief geheugen van Dordrecht een plek hebben. We beschouwen het lanceren van de vrouwenwandeling dan ook als een  middel om dit deel van geschiedenis beter in beeld te brengen. Wereldvrouwendag is daarom voor de werkgroep Internationale Vrouwendag Dordrecht 2013 dé lanceerdag bij uitstek”, aldus Mary Ruisch, gemeenteraadslid en voorzitter van de werkgroep. Zij heeft met vrouwen uit alle richtingen, en voor het eerst ook vanuit kerken, voor een veelzijdig programma kunnen zorgen op basis van teamwerk/vrouwenwerk samen.  De grondlegster van het meisjesboek TOP NAEFF heeft een plek in de wandeling en de bekendste verzetsvrouw Leny Dicke wordt niet vergeten. Haar ouders en Lenie moesten een prijs betalen voor haar werk:. Het woonhuis aan de Prinsenstraat werd in brand gestoken.

Lees meer over:

ncrv stadswandeling radio 5
Deel dit bericht met je vrienden!