Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Schaakpromotie van Dordrechts museum tot overdekt winkelcentrum Sterrenburg

23 februari 2013

DORDRECHT – Een vriendschappelijke schaaksfeer hing op zaterdag 23 februari rond schaakborden in het overdekte winkelcentrum Sterrenburg in Dordrecht. Hans Berrevoets speelde een simultaan tegen in totaal 32 tegenstanders als vorm van schaakpromotie en schudde tussendoor tientallen handen van winkelend publiek.

Berrevoets kwam tegen mensen - tussen zes en tachtig jaar - aan een nette score van 87 procent. ,,Overigens: Schaakplezier laat zich niet in een percentage vangen. Ik kreeg van Klockelaer-schaker Ben van Bloppoel eerst twee pepermuntjes aangeboden en daarna remise. Dan kan je toch remise haast niet meer weigeren. Ben heeft er ook een specialiteit van gemaakt om mij telkens apart remise aan te bieden. Zoiets typeert de goede sfeer en laat schaken ook zien als middel tot sociaal contact”, aldus Hans Berrevoets

Dat vond de organisatie – de stichting die aanstaande zaterdag voor een top snelschaaktoernooi zorgt bij Da Vinci op het Leerpark –  zeker ook. De simultaangever – die in de media een prominente Dordtenaar wordt genoemd - werd alvast voor 2014 voor de vijfde keer vastgelegd.

Rolverdeling
De rolverdeling in het winkelcentrum, dat in oktober veertig jaar bestaat, is al jaren helder. De simultaangever vangt de aandacht van het publiek. Dat is stap één. Als het publiek naar het schaken kijkt, volgt stap twee. Adri Timmermans, Jan Willem Versloot, Johan van der Griend en Ben Sitton konden het schaken verkopen rondom de borden. Sommige mensen komen al enkele jaren speciaal naar het winkelcentrum toe om de vaste simultaangever te verslaan. ,,Ik had twee jaar geleden toch nog remise tegen je”, zo hoorde Hans Berrevoets van een jeugdspeler.  Tijdens de simultaan werden veel mensen hartelijk  uitgenodigd om komende zaterdag (2 maart) het snelschaken te komen bewonderen in het Leerpark van Dordrecht. Daar staat voor de vijftiende keer alweer het open-kampioenschap van Nederland op het programma: 34 partijen snelschaken binnen acht uur. De grootmeesters zijn zelfs te zien vanaf een echte zittribune.

De simultaan was dus maar één onderdeel van acht dagen aandacht voor het schaken in de stad Dordrecht. Maandag zal zeker één landelijke krant erover schrijven wanneer in den Witten Haen het overdagtoernooi wordt gehouden in de Gijs van Aardennezaal aan de Groenmarkt.  Veel schaken in korte tijd biedt de media in de stad een mogelijkheid iets aan schaken te doen. Zo was de promotie ook wel  opgezet. Erevoorzitter Jan Flach – de grondlegger van het eeuwfeest van schaakclub Dordrecht – was niet meer in de gelegenheid om zich te laten zien.

Gert Zwartjes
De voorzitter van schaakclub Dordrecht, Gert Zwartjes, mocht daarom in het winkelcentrum op het eerste bord plaats nemen. Zijn vereniging bestaat eind februari 125 jaar en gaat dat in mei vieren. Gert Zwartjes is niet alleen een drijvende kracht bij Dordrecht, maar draagt met Tom van Bokhoven ook het populaire dagschaak in de Klockelaer in de wijk Crabbehof. Elke donderdagmorgen is daar een schaakfeest. Daarnaast doen de spelers mee in de competities bij clubs en zijn ze altijd paraat in het Witten Haen toernooi.

In het Dordrechts Museum stond het schaken vrijdagavond centraal rondom een expositie van C.Buddingh’. De Dordtse clubs Dordrecht en de Willige Dame hielden elkaar in evenwicht in een toernooi rondom de kastjes van Buddingh’ . De oudste actieve schaker in Dordrecht, de bijna 92 jarige Adri van der Willigen won van Han van Gorkom (1,5 tegen 0.5). Hij schaakte al in de jaren dertig van de vorige eeuw tegen Buddingh’.

De kampioen van de Willige Dame, Pierre Smeets, boekte bijna honderd procent in een kloksimultaan . ,,Het was best zwaar”, zo bekende hij na afloop in een salon vol schilderijen. In Dordrecht wordt in elk geval bewezen dat de schaaksport door goed aan de weg te timmeren opvalt. Vaak is dat de eerste stap om mensen zover te krijgen, dat zij de denksport op een lijstje gaan zetten van leuke bezigheden.  Tom van Bokhoven en Mark van Hulst zijn de vaste fotografen en op www.tomsschaakboeken.nl wordt altijd uitgebreid van schaken verslag gedaan. Ook de website Dordrecht.net van de Papendrechtse schaker Hans Huisman is schaakvriendelijk. Verder stuurde Dordt Centraal een nieuwsfotograaf, Leo Stolk. Hij heeft  op de website van de website van deze krant, die op woensdag en vrijdag verschijnt, al een serie foto’s staan van het schaken in het museum.

Deel dit bericht met je vrienden!