Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Wereldvrouwendag Dordrecht zet schijnwerper op ereburgeres Top Naeff en andere topvrouwen

23 februari 2013

DORDRECHT – De stad Dordrecht telt, sinds de instelling in 1925, in totaal 43 Dordtenaren die de titel ereburger kregen. Top Naeff was in maart 1953 de eerste vrouw. In 2002 werd wethouder van de PvdA, Jannier van der Loos, de tweede vrouw met deze titel. De mannen kregen 41 vermeldingen op de lijst van ereburgers van Dordrecht.

Daarom is er dit jaar (zestig jaar later) extra aandacht voor Top Naeff.

De vrouwen die wereldvrouwendag in Dordrecht dragen zetten met een wandeling in de ochtend van vrijdag 8 maart ook extra de schijnwerper op Top en andere Topvrouwen in de stad. In totaal zullen zes vrouwen extra aandacht krijgen. Ook wordt  voor de eerste keer een kerk (Ontmoetingskerk PKN) mee aan wereldvrouwendag. Ds. Riet Boogaard is de voortrekster in kerkelijke kring. De wandeling vanuit het perspectief van de vrouw begint om tien uur bij het Stadskantoor op 8 maart.

Top Naeff werd op 24 maart 1953 ereburgeres van Dordrecht. Zij had twintig jaar eerder al een zeer hoge Koninklijke onderscheiding gekregen. In april 1953 overleed zij. De biboiotheek in Dordrecht coördineert activiteiten rond de literaire  nalatenschap rond Top Naeff. In september komt er een Top Naeff weekeinde. Biograaf Gé Vaartjes heeft voor meer aandacht voor Top altijd gepleit en kreeg daarvoor steun van het Platform Stedelijke Herdenking.

Deel dit bericht met je vrienden!