Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Nog geen geld voor realisering van plannen rond 75 jaar kristallnacht in Dordrecht

21 februari 2013

DORDRECHT – In Dordrecht zijn al plannen gemaakt om stil te staan bij het verdwenen Joodse leven, waarvoor de herdenking van 75 jaar kristallnacht (8-9 november) symbool kan staan. Tot nu toe is het vinden van geld nog een probleem. Het is daarom de vraag hoeveel plannen kunnen worden uitgevoerd op weg naar November 1938-2013. In 2008 waren er in Dordrecht wel activiteiten in de gedachteniskapel Titus Brandsma, het museum 40-45 en de Wilhelminakerk.
Vooruit lopend op de historische data is er al een documentaire te zien op RTV Dordrecht. De oud-leraar van het Johan de Wittgymnasium, Dasberg, speelt daarin een belangrijke rol: Toen Carmen van Zijl uit Goes, die studeert aan de Hogeschool in Tilburg, in Dordrecht stage liep wilde zij alles weten van het verdwenen Joodse leven in Dordrecht. Hierdoor groeide bij haar een opzet voor een documentaire, die Dordrecht herinneringen aan vroeger laat zien. Wat verdwenen is, wordt niet vergeten. Leerlingen van het Johan de Wittgymnasium hebben het herdenkingsmonument in het Stadhuis, voor alle omgebrachte Joodse burgers, geadopteerd. Ook aan de gevel van het Stadhuis herinnert aan monument aan de donkere jaren 40-45


Persbericht:

Op RTV Dordrecht is aanstaande maandag 25 februari de documentaire Het Licht Uit te zien. Voor stagiaire Carmen van Zijl
was het haar afstudeerproject, waarin ze de kijker meeneemt in de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Dordrecht door de jaren heen.

Van Zijl: “Door het programma 'Waar is Willem?' van RTV Dordrecht kwam ik op het idee om de verborgen Joodse geschiedenis van Dordrecht bloot te leggen. Het programma eindigt iedere aflevering, na een fietsroute in de stad, op een plaats in Dordrecht. In de betreffende uitzending eindigde Willem in het Dasberghof. Het Dasberghof is vernoemd naar Rabbijn Samuel Dasberg. Een man die eind 19de eeuw naar Dordrecht kwam en in de jaren die volgden een belangrijke rol vervulde in de Joodse gemeenschap”.

De documentaire is het resultaat van de zoektocht naar de geschiedenis van de Joden in Dordrecht, waarin de Tweede Wereldoorlog vanzelfsprekend een belangrijke rol speelt. Tijdens het maken kreeg Van Zijl onder meer hulp van Hans Berrevoets, prominente Dordtenaar en historicus Kees Weltevrede.

Het Licht Uit is te zien op maandag 25 februari vanaf 18.00 uur na het nieuws en uw mening en wordt ieder uur herhaald.


 

Deel dit bericht met je vrienden!