Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Gemeente Dordrecht wil burgers betrekken bij het bedenken van bezuiningen

20 februari 2013

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht zet graag via persberichten van de communicatieafdelingen het nieuws in een eigen toon weg. Vroeger werden eerste bedragen genoemd, die de gemeente zou moeten bezuinigingen. Tegenwoordig gaat het om het betrekking van de bevolking bij het snoeiwerk.

 

PERSBERICHT GEMEENTE

Dordrecht betrekt bewoners bij bezuinigingen

De gemeente Dordrecht staat voor een grote bezuinigingsopgave, en zet daarbij een bijzonder keuzeproces in. Daarbij vragen het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad samen al in een vroeg stadium naar de mening van bewoners, door de inzet van een digitale enquête, Bezuinigingskeuzes.nl. Van 13 maart tot en met 3 april kunnen bewoners hun keuzes aangeven.

 

Als gevolg van maatregelen van het Rijk, maar ook van de economische crisis, moet Dordrecht in 2014 € 3,8 miljoen bezuinigen. Een bedrag dat oploopt tot € 9,1 miljoen in 2017. De gemeenteraad neemt 16 en 17 juli een besluit over die bezuinigingen bij de behandeling van de Kadernota 2014. Bij het besluit over de Kadernota zal het stadsbestuur de uitkomsten van Bezuinigingskeuzes.nl meenemen in zijn afwegingen.

In de voorbereiding op de kadernota 2014 heeft het college de ambtenaren gevraagd om een zo breed mogelijk pakket aan mogelijke bezuinigingsmaatregelen aan te leveren. Dit heeft 5 pakketten opgeleverd, met een totale ‘opbrengst’ van 18,6 miljoen in 2017, inclusief 3 miljoen aan lastenverzwaring. Hieruit is al duidelijk dat het niet nodig is al deze maatregelen uit te voeren om de gemeentelijke financiën op orde te houden.

Het college heeft nu het complete pakket aan de gemeenteraad gestuurd, met daarbij een eerste aanduiding: A = inzetten, B = op de plank, C = niet inzetten. Dit zijn nog niet de definitieve voorstellen van het college. De komende maanden zullen college en raad de maatregelen bespreken, met elkaar en met de stad. Een bijzondere vorm daarbij is de digitale enquête, Bezuinigingskeuzes.nl, waarin college en raad gezamenlijk de bewoners hun mening vragen over een selectie van 20 maatregelen en waarbij inwoners ook hun eigen ideeën kenbaar kunnen maken. Bijzonder is dat daarbij dus ook maatregelen kunnen zitten waarvan het college in eerste instantie van heeft gezegd ‘niet doen’. Alle raadsfracties dragen maatregelen uit het pakket bezuinigingen aan om via Bezuinigingskeuzes.nl aan de bewoners voor te leggen. 

 

Deel dit bericht met je vrienden!