Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

CDA-politicus Willem Aantjes woont 14 april eerste kerkdienst van ds. Gideon van Dam bij in Ontmoetingskerk

18 februari 2013

DORDRECHT– CDA-politicus Willem Aantjes (90) zal op zondag 14 april een bijzondere kerkdienst bijwonen in de Dordtse Ontmoetingskerk, waarin na 35 jaar ds. Gideon van Dam voor de eerste keer zal voorgaan in Dordrecht.  

In elk geval Aantjes en ds. Van Dam zullen na de dienst, vanaf half twaalf, deelnemen aan een gesprek in de vorm van een open dialoog in de kerk.  Aantjes heeft zijn wortels in de Alblasserwaard en werd in 1923 in Bleskensgraaf geboren. In de Alblasserwaard geldt hij nog steeds als zoon van de streek. De stad Dordrecht kende Aantjes ook goed.   Hij staat op zijn eigen twitter site genoemd als oud-fractievoorzitter van de ARP en het CDA in de Tweede Kamer.

Hij was een prominent landelijk politicus in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen er in Dordrecht een kerkelijk debat was over de komst van ,,rooie” dominee Gideon van Dam.  Deze (gereformeerde) predikant werd uiteindelijk niet beroepen. Vorig jaar ging hij in op het verzoek van ds. Kees Streefkerk van de Ontmoetingskerk om op zondagmorgen 14 april voor te gaan in de kerk in de wijk Sterrenburg.

Onderzoeker Peter Dillingh’ publiceerde onlangs in het landelijke Historisch Tijdschrift GKN over de gepolariseerde verhoudingen in Nederland in de jaren zeventig van de vorige eeuw tegen welke achtergrond in Dordrecht de tijd in 1978 niet rijp bleek te zijn om een gereformeerd PvdA-lid als dominee te beroepen.

Volgens een onderzoek stemden bij de Kamerverkiezingen in 1977 twee van de drie gereformeerden op het CDA en vier procent PvdA.

Landelijk was door de gereformeerde synode in 1964 al uitgesproken, dat het lidmaatschap van de PvdA geen belemmering was om als predikant te worden beroepen.  Aantjes  weet vanuit zijn eigen hervormde achtergrond de tijd van toen en nu nog steeds goed onder woorden te brengen. Hij is lid van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) waartoe ook de Ontmoetingskerk in Sterrenburg 3 behoort. 

 


Info van parlement en politiek:

Mr. W. (Wim) Aantjes

foto Mr. W. (Wim) Aantjesvergrootglas Bevlogen christendemocratisch politicus. Was afkomstig uit een hervormd-gereformeerd milieu uit de Alblasserwaard en behoorde aanvankelijk tot de rechtervleugel van zijn partij. Als voorman van de bouwondernemers woordvoerder volkshuisvesting en daarnaast woordvoerder PTT-zaken. Klom op tot fractievoorzitter en schoof op naar links. Stond aarzelend tegenover de vorming van het CDA, omdat hij vreesde dat de (progressieve) evangelische grondslag niet verzekerd was. Behoorde als fractieleider ten tijde van het eerste kabinet-Van Agt i tot de 'loyalisten'. Trad af als Kamerlid vanwege onthullingen over zijn oorlogsverleden. Werd later grotendeels gerehabiliteerd toen erkend werd dat zijn versie van dat verleden juist was geweest.

ARP, CDA
in de periode 1959-1978: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK

Aantjes werkte drie jaar bij de PTT in Dordrecht, maar volgde zijn gymnasiumopleiding in Rotterdam.

Meer info bij het parlement.

Deel dit bericht met je vrienden!