vrijdag 21 januari 2022

Alles over Dordrecht

Taizé vieringen met ruimte voor stilte hebben vaste plek in Dordrecht veroverd

17 februari 2013

DORDRECHT -  De tiende interkerkelijke Taizé viering bracht zondagavond zestig mensen van alle leeftijden naar de RK Emmanuelkerk aan de Oudendijk. Vooral jongeren droegen de viering met muziek en zang. Dat hoort bij het geheim van het oecumenische Taizé in Frankrijk.

De viering heeft inmiddels een duidelijke eigen plek in Dordrecht veroverd, ook dankzij de medewerking van verschillende kerken. In de Bron kwamen een keer tachtig mensen naar de viering toe. Bij veel sneeuw kwamen nog 35 mensen.

De kracht van de stilte is de kern van een Taize-viering. Enkele jaren geleden kwamen honderden mensen uit de Drechtstreek naar de internationale Taizé vieringen in AHOY Rotterdam. Zo werd de basis gelegd voor vieringen in Dordrecht.

De gemeenschap van Taizé.
De gemeenschap van Taizé begon in 1940, toen frère Roger alleen naar het dorpje Taizé kwam. Nu is Taizé een internationale, oecumenische gemeenschap van bijna honderd broeders. Ze zijn katholiek en van verschillende protestantse afkomst, uit bijna dertig landen. De gemeenschap wil een ‘gelijkenis van gemeenschap’ zijn, een concreet teken van verzoening tussen verdeelde christenen en gescheiden volken.

In de loop der jaren zijn jongeren in steeds grotere aantallen naar Taizé gekomen. Ze komen uit alle werelddelen en nemen deel aan de wekelijkse ontmoetingen, waarin gebedsvieringen, stilte, uitwisseling en bezinning op de bronnen van het geloof centraal staan. Ieder jaar komen er enkele duizenden uit Nederland.

Lees meer over:

kruiskerk taize eigen plek
Deel dit bericht met je vrienden!