Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Fietsstad is stad van de toekomst

15 februari 2013

DORDRECHT -  De fiets is van groot belang voor de economie van een stad. Gemeenten die fietsers de ruimte geven, zijn dan ook de steden van de toekomst.

 
Dat betoogden Kevin Mayne van The European Cycling Federation en Ineke Spapé van bureau SOAB afgelopen woensdag tijdens het Dordts Duurzaamheidscafé in duurzaamheidscentrum Weizigt. Het burgerplatform Duurzaamheid Dordrecht maakte dat mogelijk in nauwe samenwerking met de Fietsersbond Drechtsteden.
Het aandeel fietsers in steden blijkt steeds meer een indicator te zijn van de veerkracht en vitaliteit van die steden. Het bevorderen van het fietsgebruik is daarom een belangrijke stap naar een meer duurzame inrichting van een gemeente. En een noodzakelijke stap, willen Dordrecht en de Drechtsteden aantrekkelijk blijven voor de inwoners, werknemers en ondernemers, maakten de deskundigen duidelijk. Van de 440 gemeenten bungelt Dordrecht qua fietsgebruik nu in de onderste regionen op de 293ste plaats.
 
Snelweg voor fietsers
Nu al doen fietsers de meeste inkopen, blijkt uit onderzoek van SOAB. En in 2030, als autorijden onbetaalbaar is geworden, beslissen de fietsvoorzieningen of steden nog bezoekers en werknemers trekken, stelt Mayne.
Ruim baan voor de fiets dus, met brede fietspaden voor langzaam en snel e-fietsverkeer; met goede routes zonder obstakels en voorrang voor de fiets. De elektrische fiets maakt het immers gemakkelijk om afstanden tot 20 kilometer voor woon-werkverkeer af te leggen. Bedrijven moeten dan ook zorgen voor de juiste stallingen. Datzelfde geldt voor de ontvangst van fietsende bezoekers van winkels en andere voorzieningen. Geld investeren in parkeerplaatsen is weggegooid geld, want die staan straks leeg, aldus Mayne.
 
Revolutie
De jonge generatie blijkt bovendien niet meer aan autobezit te hechten. Zij hebben hun smartphones om contact te onderhouden. ,,Er is een snelle revolutie gaande in de wereld rond mobiliteit, over twintig jaar zien gemeenten er heel anders uit,'' voorspelde Mayne. ,,Zet de fiets op de eerste plaats in alle plannen. Maak het makkelijk en leuk,'' was de suggestie van Ineke Spapé.
Tijdens het Duurzaamheidscafé gingen de bezoekers ook met elkaar in gesprek om suggesties aan te dragen voor de nieuwe Dordtse fietsnota. De aanwezige wethouders Rinette Reynvaan (Dordrecht), Sjoerd Veerman (Alblasserdam, portefeuillehouder Bereikbaarheid Drechtsteden) en Wilco Scheurwater (Papendrecht, voorzitter van de Regionale projectgroep Verkeersveiligheid) schoven aan bij de discussietafels. Dordrecht hoopt mee te kunnen doen aan de competitie fietsstad 2014.

Lees meer over:

fiets fietsstad
Deel dit bericht met je vrienden!