Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Gemeente Dordrecht wil proefproces uitlokken en beperkt indiening treiterverzoeken

15 februari 2013

(binnenlands bestuur) DORDRECHT -  De gemeente Dordrecht wil het aantal Wob-verzoeken per burger limiteren tot tien per maand. ‘De wetgever gaat erover, maar we willen zo een proefproces uitlokken.’

Naar 132 bezwaarschriften in een hoorzitting
Dat doet de gemeente niet zomaar. Maar liefst 87 bezwaarschriften in een hoorzitting behandelen zou namelijk best wel eens een record kunnen zijn, denkt de gemeente. Binnenkort wordt het verbeterd: 132 bezwaarschriften in een zitting. De gemeente is niet blij met het record. De bezwaren zijn namelijk afkomstig van dezelfde persoon.

Voortdurende bezwaarschriftenstroom
De bewuste burger verhuurt kamers aan arbeidsmigranten en lag een tijdje in de clinch met de gemeente over het beleid voor kamerverhuur. Dat heeft geleid tot dwangsommen, beslaglegging en zelfs executieveilingen. Die episode is nu voorbij. De pandjesbaas houdt zich aan de regels, maar blijft de gemeente bestoken met Wob-verzoeken, handhavingsverzoeken en bezwaarschriften.

Gemeente is al tonnen kwijt
Daarom is de gemeente nu dus overgegaan op bulkhoorzittingen. ‘We zijn al tonnen kwijt aan deze meneer’, stelt gemeentewoordvoerder Mark Benjamin. ‘Als we het op de normale manier zouden blijven doen, zou het een waanzinnige hoeveelheid geld kosten. Met dat gemeenschapsgeld willen we liever andere dingen doen.’

Puur om te treiteren

De gemeente was al veel tijd aan de meneer kwijt toen de zaak met zijn kamerverhuurpanden speelde, maar sindsdien is de stroom bezwaarschriften alleen maar toegenomen. ‘We zijn er erg veel tijd aan kwijt. We proberen het zo efficiënt mogelijk te doen en te standaardiseren, maar deze tsunami aan bezwaarschriften kost ons tonnen aan verwerking. Maar het is onze wettelijke plicht.’ In de lokale pers heeft de bezwaarmaker laten weten dat hij het puur doet om de gemeente te treiteren en op kosten te jagen, vertelt Benjamin. ‘Hij gokt erop dat wij reactietermijnen overschrijden, zodat hij dwangsommen kan opstrijken.’

Wob-verzoeken over allerlei onderwerpen
De bezwaarschriften gaan niet alleen over allerlei vergunningen op het gebied van kamerverhuur, maar over vergunningen over welk onderwerp dan ook. ‘En Wob-verzoeken doet hij op gebieden waarover al veel gegevens openbaar zijn, maar hij stelt ook vragen over zaken die niet openbaar zijn en wij ook niet openbaar mogen maken en dat weet hij ook.’ En naar verwachting worden alle 87 bezwaarschriften afgewezen. ´Dat is een B&W-bevoegdheid, maar het valt zo duidelijk niet onder de Wob. En dan komt er weer een bezwaar tegen de afwijzing.´ Uit staafdiagrammen die de gemeente heeft laten maken van het aantal Wob-verzoeken blijkt dat 280 verzoeken zijn ingediend door anderen. ‘En 450 door deze meneer. En het neemt dus toe.’

Misbruik van het recht
De gemeente heeft er schoon genoeg van en noemt de handelswijze “misbruik van het recht”. ‘Natuurlijk heeft hij het recht om de verzoeken in te dienen. Er zit geen wettelijk maximum aan. Maar als je doet wat hij doet, noemen wij dat wel misbruik.’ De Nationale Ombudsman heeft ook al eens opmerkingen gemaakt over dit fenomeen, stipt Benjamin aan. De gemeente wil nu op eigen houtje het aantal Wob-verzoeken per burger aan banden leggen om een proefproces uit te lokken. ‘Het is een zaak van de wetgever, maar we willen naar maximaal tien verzoeken per maand. Daar gaat deze meneer zeker tegen in beroep. Het gaat ons niet om het inperken van rechten, maar om het inperken van misbruik van rechten. En er zijn meer gemeenten die met dit fenomeen te maken hebben.’

 

Deel dit bericht met je vrienden!