Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse presentatie van boek over predikantsvrouwen

13 februari 2013

DORDRECHT - Martha Beuckens uit Dordrecht schreef een boek over twintig predikantsvrouwen.Op wereldvrouwendag wordt het voor de eerste keer in Dordrecht gepresenteerd in de Ontmoetingskerk in Sterrenburg vanaf half tien. Ds. Riet Boogaard draagt namens de kerk de organisatie.

De boekpresentatie  gebeurt in aanwezigheid van de schrijfster, die is getrouwd met de Dordtse predikant Klaas Beuckens. Landelijk heeft het boek ook goed onthaal gekregen. In Dordrecht moet het nog worden ontdekt en daar is 8 maart voor opgezet.

INFORMATIE:

20 predikantsvrouwen in de 20e eeuw

Uit de schaduw in het licht gaat over vrouwen van dominees in de twintigste eeuw. Domineesvrouwen waren in de eerste helft van de twintigste eeuw actief in de gemeente van hun echtgenoot.

Zij betekenden veel voor de lokale gemeenschap. Tegelijkertijd leefden ze vaak in de schaduw van hun man, de dominee. In dit boek worden twintig predikantsvrouwen uit de hele twintigste eeuw uit de schaduw in het licht gezet. We zien hen in de tijd waarin ze leefden.

De emancipatie van vrouwen en de afnemende invloed van de kerk veranderden de samenleving ingrijpend. Dit bood nieuwe mogelijkheden voor de vrouwen van predikanten. Met de komst van de vrouwelijke predikant wordt de domineesvrouw –soms– een man.

Het boek begint met een opstap in de negentiende en eindigt met een uitloop in de huidige eeuw om ontwikkelingen in positie, rollen en spiritualiteit van predikantsvrouwen zichtbaar te maken.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!