Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Leesgezelschap bestaat op 13 februari tweehonderd jaar

12 februari 2013

DORDRECHT - Een bijzonder leesgezelschap bestaat morgen (13 februari) tweehonderd jaar. De Dordtse Historische Kalender zorgt ervoor dat dit bijzondere feit niet wordt vergeten:

200-jarig bestaan van Leesgezelschap UTILE ET IUCUNDUM

13 februari 2013 - Dordrecht

Het Leesgezelschap UTILE ET IUCUNDUM is opgericht op 13 februari 1813 te Dordrecht. De naam betekent: nuttig en aangenaam. Het leesgezelschap telt twaalf leden, waaronder zes echtparen. Het aantal leden is verdeeld over drie groepen van elk vier leden. Twee leden vervullen de functies van voorzitter/secretaris en penningmeester. De werkwijze bij dit leesgezelschap is zo dat drie portefeuilles met elk tien tijdschriften en een boek circuleren langs alle leden van de drie groepen. Ieder lid mag de portefeuille een maand houden en moet deze daarna doorgeven aan het volgende lid van de groep. Aan het eind van de maand worden de gelezen tijdschriften en boeken ingezameld en herverdeeld over de portefeuilles. Jaarlijks wordt er een ledenvergadering gehouden, waarbij o.a. een verkoping van de tijdschriften en boeken van het afgelopen jaar plaats vindt. Vanwege de hoge ouderdom van dit leesgezelschap is een vermelding op de historische kalender op zijn plaats.

Anneke Vriesendorp


 

Deel dit bericht met je vrienden!