Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Easton heeft in Sterrenburg zijn straat, maar staat daarop niet als Dordtenaar bekend

10 februari 2013

DORDRECHT -  Vanaf 1967 is de Eastonstraat in de wijk Sterrenburg te vinden. In Dordrecht is echter vrijwel geheel onbekend dat deze straat naar een Dordtenaar is genoemd. Het staat er immers niet op het straatnaambord, zoals met meer straatnamen in de stad het geval is. Wie de moeite neemt op naar straatnaamborden te kijken, mist regie.

In de serie ,,befaamde Dordtenaren" probeert de stichting onder voorzitterschap van Gerard Hovius dat eens te doorbreken.

De Eastonstraat is al 46 jaar een zijweg van de Eddingtonweg en de bewoners hebben een uitzicht op de Oudendijk.  Meer gegevens:

Cornelis Easton (Dordrecht, 10 september 1864Scheveningen, 3 juni 1929) was een Nederlands journalist en populair-wetenschappelijk schrijver.

Easton volgde de HBS in Dordrecht en daarna verschillende opleidingen. In 1888 werd hij correspondent van de NRC en in 1891 hoofdredacteur van de Dordrechtsche Courant. In 1895 werd hij redacteur van de NRC, waar hij de rubriek Wetenschappen leidde. Van 1906 tot de 1923 was hij hoofdredacteur van het Nieuws van den Dag. Daarna werd hij redacteur van de Haagsche Post en hoofdredacteur van het Haagsch Maandblad.

Hoewel hij geen wetenschappelijke studie had afgerond publiceerde Easton veel over sterrenkunde en klimatologie. In 1903 kreeg hij een eredoctoraat in de sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook schreef hij enkele reisgidsen.

Bericht over de komende voorstelling rond EASTON:

De Stichting Bijzondere Concerten presenteert een muzikaal eerbetoon aan Cornelis Easton(1864 – 1929) met een programma over sterren en planeten. Easton was zowel geleerde als kunstenaar. Hij heeft officieel geen opleiding in de wetenschap gehad en nooit een officiële betrekking in deze richting bekleed. Toch heeft hij zijn hele leven baanbrekend wetenschappelijk werk verricht op het gebied van sterrenkunde, weerkunde en aardrijkskunde. In 1903 verleende de Groningse Universiteit hem het eredoctoraat in de sterrenkunde. Het Doelen Kwartet komt met een zeer gevarieerd programma, afgestemd op sterrenkundige Easton. Het kwartet richt zich als strijkkwartet op de hedendaagse muziek en blijft de jongste ontwikkelingen in de muziek op de voet volgen.
Naast eigentijdse werken omvat het repertoire van het Doelen Kwartet een groot aantal composities uit de vroege 20e eeuw.
Bezetting:
Frank de Groot: viool
Maartje Kraan: viool
Karin Dolman: alt viool
Hans Woudenberg: violoncello

(Kees Thies hield zaterdag in AD De Dordtenaar al een betoog om eens een einde te maken aan Dordtenaren, die er bekaaid vanaf komen)

Deel dit bericht met je vrienden!