Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Columnist Kees Thies houdt pleidooi voor waardige straatnaamgeving rond Dordtse helden

9 februari 2013

DORDRECHT – Columnist Kees Thies houdt vandaag in AD De Dordtenaar een pleidooi om Dordtse helden, zoals verzetsstrijder, dichter Kees Buddingh’ en dichter/journalist Jan Eijkelboom een waardige plek in het collectief geheugen te geven. Ze komen er nu bekaaid vanaf, zo schrijft hij over de inrichting van de openbare ruimte en de straatnaamgeving.

Het Platform Stedelijke Herdenking en de stichting Historisch Platform deden in oktober 2009 (!) al suggesties aan de gemeenteraad en vroegen bijvoorbeeld ook om een aanpassing van een aantal straatnaamborden. Dat is nog steeds niet gedaan. Kees Thies wijst daar nog eens op in AD De Dordtenaar:  ,,Nu we het toch over straatnamen hebben… er valt op dat gebied nog wel het een en ander recht te zetten. Zo blijken Prins Bernhard en Koningin Juliana, naar wie in Nieuw-Krispijn respectievelijk een straat en een weg zijn vernoemd, nog altijd te leven, want op hun straatnaambordjes staat alleen hun geboortedatum vermeld. Marnix van Sint Aldegonde wordt op zijn bordje als dichter aangeduid. Dat was hij ook, maar zijn belang voor Dordrecht en Nederland was, als voorzitter van de Eerste Vrije Statenvergadering, toch écht een stuk groter.”

Deze vergadering legde op 19 juli 1572 onbedoeld de basis voor de onafhankelijkheid van Nederland. Vanaf 2011 werd er weer jaarlijks in Dordrecht bij stil gestaan op weg naar de heropening van het Hof in het eerste kwartaal van 2015.

Ook werd op die plek gekozen voor een Oranje aan de macht, toen stadhouder Willem van Oranje. Daarom kan er tussen Oranjes ook op 30 april een troonswisseling zijn. Het Hof staat daar symbool voor en en zeker ook de Grote kerk. Het heeft een beveiligde plek voor het avondmaalstel waar de Prins in 1573 het avondmaal mee vierde. Het is een historisch pronkstuk achter slot en grendel. Dat zoiets mogelijk werd in Dordrecht, kwam door de basis daarvoor die Marnix, als secretaris van de Prins, legde. Hij kwam  naar Dordrecht toe voor de geheime vergadering. Dat feit heeft nog steeds niet het straatnaambord gehaald in Dordrecht, zo signaleert dus Kees Thies.

De gehele column van Kees Thies staat vandaag in AD De Dordtenaar. Hij heeft zes dagen per week zijn vaste plek in de krant om naar Dordrecht en de ommelanden te kijken.  Thies en Kronkelaar in Dordt Centraal behoren tot de columnisten in de stad die worden gelezen.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!