Wednesday 22 September 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht lanceert zonatlas

8 februari 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Dordtenaren kunnen vanaf vandaag eenvoudig zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen en meteen berekenen wat dat oplevert. Dat kan dankzij de interactieve Zonatlas op www.energiedordrecht.nl. Deze unieke kaart toont het volledige potentieel aan zonne-energie op Dordtse daken. De atlas wordt aangeboden door de Energiecoöperatie Dordrecht.

De digitale kaart is gemaakt met gegevens van het kadaster, klimaatinformatie, luchtfoto's en historische weerdata. Per adres toont de atlas een foto van het dak, de geschatte stroomopbrengst, de benodigde investering en wanneer deze is terugverdiend. Niet alleen de ligging en grootte van het dak tellen daarbij mee, maar bijvoorbeeld ook de schaduwwerking van de omgeving. De kleuren groen (zeer geschikt), geel (geschikt) en rood (ongeschikt) markeren of een dak, economisch gezien, geschikt is. 
 
Heel eenvoudig 
Wethouder Harry Wagemakers (duurzaamheid) is blij met de atlas: “De geavanceerde Zonatlas maakt het voor Dordtenaren heel eenvoudig om te zien of dat kan en wat het oplevert. Het kan voor inwoners, maar ook voor ondernemers en instellingen buitengewoon interessant zijn om te onderzoeken of zonnepanelen op het dak rendabel zijn. Die kennis helpt enorm bij het nemen van deze beslissing.” 
 
Niet alleen woningen 
De Zonatlas is niet alleen voor woningen, maar toont de geschiktheid van álle daken in Dordrecht. Van de circa 63.000 onderzochte Dordtse daken zijn er ruim 29.000 geschikt tot zeer geschikt voor het opwekken van zonne-energie. Zo ook het dak van de gymzaal aan de Dintelstraat, dat de wethouder opzocht op de Zonatlas. De gemeente maakt hier werk van. 
Wagemakers: “We hebben de kansen voor zonne-energie op gemeentelijke gebouwen onderzocht. Dat ziet er veelbelovend uit, zoals de Zonatlas ook aantoont. Ik verwacht dat we binnen enkele maanden de eerste panelen gaan aansluiten. Zo dragen we als gemeente ook nadrukkelijk een steentje bij aan zonne-energie in Dordrecht. En we hopen natuurlijk dat naast inwoners ook ondernemers en maatschappelijke organisaties met zonne-energie aan de slag gaan.” 
 
Energiecoöperatie Dordrecht 
De Zonatlas wordt aangeboden door de Energiecoöperatie Dordrecht (ECD), een samenwerking van de gemeente Dordrecht en HVC. De ECD helpt Dordrecht bij het bereiken van haar ambities op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. De atlas is te raadplegen via www.energiedordrecht.nl. 
 
Duurzaamheid 
Duurzaamheid is een speerpunt van de gemeente Dordrecht. Zonne-energie is daar een belangrijk onderdeel in. Het college van B&W startte kort voor de zomer van 2012 een verkenning naar de haalbaarheid van een Zonatlas voor Dordrecht. De gemeenteraad sprak zich in juli 2012 unaniem positief uit over het onderzoeken van de mogelijkheden naar een Zonatlas. De gemeente hoopt met de Zonatlas meer mensen over de streep te trekken om zonnepanelen te plaatsen. De landelijke subsidie voor particuliere zonne-energie geldt nog tot het einde van het jaar.

Lees meer over:

duurzaamheid zonatlas
Deel dit bericht met je vrienden!