Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Verbetermaatregelen Sportboulevard kosten € 1,6 miljoen

6 februari 2013

DORDRECHT - Veiligheidsmaatregelen, energiebesparende maatregelen en het opheffen van bouwkundige gebreken aan de Sportboulevard kosten in totaal € 1.6 miljoen euro. De gemeente verwacht een deel van deze kosten te verhalen op de bouwers en installateurs.  Het college vraagt de gemeenteraad geld beschikbaar te stellen. Wethouder Rinette Reynvaan noemt de maatregelen onontkoombaar. 

Vrijwel de helft van de totale kosten gaat op aan maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Zo moet in de Sportboulevard het C2000 systeem (communicatiesysteem voor hulpdiensten) worden aangelegd.  Ook voldoet het waterleidingsysteem niet goed, waardoor er twee keer legionella kon uitbreken. Bij de bouw is bezuinigd op de bevestiging van de boarding van de ijshockeybaan.  Nu moet dat worden  overgedaan.  De beruchte roestvorming bij roestvrijstalen onderdelen (zoals de bevestiging van plafondlampen) is ook een grote kostenpost.  Tenslotte blijkt het gladde dak van de ijsbaan bij sneeuwval gevaarlijk, omdat er dan grote pakken sneeuw naar beneden kunnen schuiven. 
 
Uniek 
Bij de bouwkundige problemen gaat het onder meer om scheurvorming, lekkages, vochtdoorslag en klimaatbeheersing. Het gaat voor een deel om gevels waar nog bebouwing van het gezondheidspark tegenaan zou komen, maar ook om gebreken die pas door het gebruik duidelijk zijn geworden.  ,,De Sportboulevard is uniek door de combinatie van sporthal, ijshal en zwembad, maar daarmee bouwkundig ook zeer complex”, verklaart wethouder Reynvaan.  Zo zijn er ook verbeteringen die op termijn gunstig zijn voor de exploitatie, zoals een afzonderlijke koeling van ijshockeybaan en krabbelbaan. 
 
Veiligheid 
De afgelopen jaren hebben burgemeester en wethouders  de gemeenteraad herhaaldelijk gemeld dat er nog kosten aan zouden komen.  Eerst is er een inventarisatie gemaakt, is bekeken op welke termijn maatregelen noodzakelijk zijn, en is er gekeken naar wie er voor de kosten op zou moeten draaien.  Maatregelen die noodzakelijk waren voor de veiligheid (zoals bestrijding van legionella) zijn direct genomen. Zo is ook de trap in de ijshal aangepakt, omdat deze uit elkaar viel en gevaarlijk kon zijn voor bezoekers. De vervanging van de bouten van de plafondlampen stond al in de planning, maar is direct aangepakt nadat er een lamp naar beneden was gevallen. 
 
Sportief succes 
Wethouder Reynvaan noemt de maatregelen een financiële tegenvaller bij een goede voorziening. ,,De Sportboulevard is sportief gezien een succes. Wekelijks maken veel sporters gebruik van de goede voorzieningen,  en we hebben er fantastische evenementen  gehad zoals de Wereldbeker Shorttrack en het WK Hiphop. Het recreatief gebruik kan nog hoger, daar blijft  exploitant  zich de komende tijd voor inzetten.” 
De Sportboulevard is het grootste overdekte sportcomplex van Nederland, met een oppervlakte van 35.000 vierkante meter. De gemeente heeft er 60 miljoen euro in geïnvesteerd. De Sportboulevard maakt deel uit van het Gezondheidspark, waarin ook het Albert Schweitzer ziekenhuis is gevestigd.
 
Deel dit bericht met je vrienden!