woensdag 23 september 2020

Alles over Dordrecht

Extra handen aan bed bij Rivas door stimuleringsgelden

28 januari 2013 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Rivas Zorggroep heeft in 2012 de Stimuleringsgelden Langdurige Zorg ingezet voor acht projecten. Hierdoor zijn daadwerkelijk vele ‘extra handen aan bed’ gerealiseerd. De overheid had in 2012 voor Rivas drie miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit jaar krijgen de acht projecten een vervolg doordat de stimuleringsgelden ook in 2013 weer ingezet kunnen worden.

Rivas is trots dat in 2012 diverse initiatieven uitgerold konden worden om zo voor ‘extra handen aan bed’ te zorgen. Het gaat om projecten op de korte termijn, maar Rivas kijkt ook al naar de lange termijn.
 
Eetgenoten
Het meest tot de verbeelding sprekend is het project ‘eetgenoten’. Dit zijn voornamelijk jonge mensen die met de bewoners op een woongroep de maaltijd bereiden en die vervolgens ook samen met hen nuttigen. In totaal heeft Rivas vorig jaar ruim honderd eetgenoten aangenomen. Zo heeft elke woongroep in iedere verpleeghuis van Rivas iedere dag een eetgenoot. ‘We zien hier een mooie wisselwerking’, verduidelijkt Henk-Jan Misbeek, projectleider Stimuleringsgelden Langdurige Zorg binnen Rivas. ‘De ouderen genieten van de aanwezigheid van de jongeren. En dit is voor de jongeren een leuke manier om kennis te maken met de zorg.’
 
Opleiding
Met het oog op de lange termijn heeft Rivas zich ook gericht op leerlingen en opleidingen binnen Rivas. In de verschillende verpleeghuizen werken de leerlingen naast de verzorgenden. Hierdoor ontstaan dus heel concreet extra handen aan bed. Verder kon door de stimuleringsgelden vorig jaar een extra leerlingengroep worden aangenomen. Ook dit jaar worden weer vijftien extra leerlingen opgeleid. Zo werkt Rivas ook op de lange termijn aan het ondervangen van een mogelijk personeelstekort. 
 
Extra ondersteuning
Dankzij de stimuleringsgelden is extra ondersteuning op de werkvloer mogelijk gemaakt. Zo kan de Specialist Ouderengeneeskunde rekenen op extra inzet van nieuwe medewerkers, zodat de specialist nog meer tijd aan de directe ouderenzorg kan besteden. Ook voor de diensten in de avond, nacht en het weekend zijn nieuwe medewerkers aangenomen. Medewerkers van de thuiszorg doen weleens een beroep op de inzet van de zorgverlener van het verpleeghuis. Deze medewerker kan niet altijd gemist worden. Met deze extra medewerkers ontstaan in het verpleeghuis extra handen aan bed die ook kunnen assisteren in de thuiszorg wanneer nodig.

Lees meer over:

zorg stimuleringsgelden
Deel dit bericht met je vrienden!