dinsdag 7 december 2021

Alles over Dordrecht

Grote delen natuurijs zeer slecht bereikbaar voor hulpverlening

25 januari 2013

DRECHTSTEDEN - Schaatsen op natuurijs nog steeds levensgevaarlijk

De gezamenlijke hulpdiensten in Zuid-Holland Zuid maken zich grote zorgen over het toenemend aantal schaatsliefhebbers dat toch het natuurijs opgaat. In de regio is het

meeste natuurijs te dun, er zijn veel windwakken die nauwelijks zichtbaar en ook de toplaag is van slechte kwaliteit. Het bestuur van de Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard meldt dat meer dan tachtig procent van het ijs nog 'onbeschaatsbaar' is. Omdat er geen officiële Molentochten worden verreden, worden ook geen speciale voorzieningen getroffen door de gezamenlijke hulpdiensten. Dat betekent dat de hulpdiensten grote delen van het ijs niet kunnen bereiken. Slachtoffers van een ongeval of door het ijs zakken, lopen daardoor grote risico’s dat hulp te laat komt. Inmiddels zijn elders in het land al enkele doden te betreuren. Het advies van de hulpdiensten is dan ook: Schaats alleen op goedgekeurd ijs.
 
Toch schaatsen?
Schaatsen is goed mogelijk op tal van schaatsbanen, die kunstmatig zijn gemaakt. Op een speciale website heeft de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB) een overzicht geplaatst van alle verenigingen waarbij wèl geschaatst kan worden. Volg de lokale ijsvereniging en volg op Twitter de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid @VRZHZ en de Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard @DeMolentocht, voor het laatste nieuws.

Handige links
http://schaatsen.nl/topsport-natuurijs/natuurijsbanen
http://www.schaatsmolentochten.nl/home
http://schaatsen.nl/topsport-natuurijs/veiligheid
Deel dit bericht met je vrienden!