dinsdag 7 december 2021

Alles over Dordrecht

Het rijke scheepvaartverleden van Dordrecht

9 januari 2013 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - Wie alles wil weten over het rijke scheepvaartverleden van Dordrecht kan zondag 13 januari terecht in museum Huis Van Gijn. Sjoerd de Meer, conservator van het Maritiem Museum Rotterdam, geeft die middag een lezing over dit onderwerp. De lezing is in het kader van de tentoonstelling Van Stapel! Jan Schouten, scheepsbouwer & vrijmetselaar die momenteel in Huis Van Gijn te zien is.

De geschiedenis van Dordrecht is onlosmakelijk met het water en de zee verbonden. Scheepvaart en scheepsbouw hebben er altijd een belangrijke rol gespeeld. Een opvallende periode is de 19de eeuw. Na 1813 vindt in Nederland een opleving plaats van de scheepvaart en scheepsbouw en Dordtse scheepsbouwers en reders treden op de voorgrond.

Scheepswerven, zoals die van Jan Schouten en Cornelis Gips die al in de 18de eeuw bestaan, worden toonaangevend. Er worden grote zeeschepen gebouwd, soms zelfs heel bijzondere. Bijvoorbeeld in 1857 het barkschip Grootmeester Nationaal op de werf van Schouten en in 1865-1866 het in Japanse opdracht gebouwde oorlogsschip Kaiyo-Maru (Voorlichter) bij Gips. Ook komt in Dordrecht het clipper schip, een snel en rank varend zeilschip en van oorsprong een Amerikaanse uitvinding, tot grote bloei. De Dordtse reder Blussé laat er enkele bouwen die allemaal de naam Kosmopoliet dragen.

Veel negentiende-eeuwse (Dordtse) kunstenaars hebben de Dordtse scheepvaart op doek vastgelegd. Dankzij hun schilderijen, tekeningen en prenten, kan een kleurrijk beeld worden geschetst van de voor de Dordtse scheepvaart en scheepsbouw belangrijke 19de eeuw.

De lezing Het rijke scheepvaartverleden van Dordrecht is a.s. zondag 13 januari van 15.00-16.00 uur in de Tapijtenzaal van Huis Van Gijn. Toegang gratis, excl. museumentree. Aanmelden uiterlijk 11-1-2013 via vanstapel@dordrechtsmuseum.nl.

Lees meer over:

DiEP scheepvaart
Deel dit bericht met je vrienden!