woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

College van Collectanten Dordrecht oudste van het land

7 januari 2013

DORDRECHT –  Een gezelschap van Collectanten binnen de Hervormde Gemeente Dordrecht bestaat vandaag tweehonderd jaar (!). AD / De Dordtenaar, Kerk op Dordt en het landelijke Reformatorisch Dagblad (RD) besteden er aandacht aan. Het RD meldt dat Nederland slechts twee colleges van gecommitteerden (de collectanten dus)  heeft: in Dordrecht en in Katwijk. De oudste –die in Dordrecht– bestaat vandaag 200 jaar. Op 7 januari 1813 had de oprichting plaats van het ”College van gecommitteerden tot instandhouding van den openbare godsdienst van de Nederlandsche Hervormde Gemeente te Dordrecht”; kortweg het College van Gecommitteerden of het College van Collectanten.

In Grote Kerk, Augustijnenkerk en Pauluskerk zijn nog leden van het college actief om te collecteren. Overigens: De Hervormde kerk van nu kreeg pas in 1816 die naam. Landelijk is het onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Plaatselijk hebben de Hervormden een eigen tempo mogen kiezen om met de PKN op het eiland mee te doen. Voorzitter is oud-wethouder Dion van Steensel.

 

Lees meer over:

collectanten hervormde oudste
Deel dit bericht met je vrienden!