Alles over Dordrecht...
18dec 2012

Ds. Kees Streefkerk doet voorstel voor kerkdienst rond schilderijen in Dordrechts Museum

DORDRECHT –  Ds. Kees Streefkerk van de Ontmoetingskerk in Sterrenburg wil graag praten over een bijzondere kerkdienst in het Dordrechts Museum. ,,Het museum heeft veel schilderijen in collectie die een belangrijke rol kunnen spelen in een kerkdienst”, aldus ds. Streefkerk in het programma In Gesprek Met van Ad van den Herik. Het programma zal op RTV Dordrecht woensdagavond vanaf 18 uur te zien zijn tot en met donderdagmiddag 17 uur.

De predikant heeft in zijn theologische opleiding ook kunst als bijvak gestudeerd.  In zijn diensten in Sterrenburg laat hij vaker een schilderij een functie vervullen.

Streefkerk  was onlangs bij een kerkdienst  in het museum in Rotterdam rond de expositie van de broers Van Eijck. Voor die dienst bestpond grote belangstelling en de dienst gaf mensen een extra inspiratie mee om naar het werk te kijken. Mensen ontdekten soms ook een ander perspectief in de schilderijen, die hun oorsprong hadden in de vijftiende eeuw in de lage landen.

 

De Dordtse predikant  gaf op weg naar Pasen al eens  in het museum in Dordrecht een toelichting op een topwerk van Rembrandt – de verloochening van Petrus – dat tijdelijk in het Dordrechts Museum hangt.

 Streefkerk in het programma bij RTV Dordrecht : ,,Natuurlijk komt er veel bij kijken om een kerkdienst in een museum te houden, maar ik vind het gezien de collectie van het museum een gesprek waard, want er is veel te zien.””

Linda Janssen, die in het museum verantwoordelijk is voor de programmering, vindt het voorstel van ds. Kees Streefkerk interessant. ,,Ik vind het idee het onderzoeken waard. Het is bijzonder om rond schilderijen een dienst te houden. Ik wil graag met dominee Streefkerk het gesprek aangaan.”

Hieronder een topwerk van Rembrandt dat nog te zien is in het Dordrechts Museum. Het werk uit 1660 is gebaseerd op het evangelie in de Bijbel.



Deel dit bericht met je vrienden!