Alles over Dordrecht...
17dec 2012

Platform Duurzaamheid: ,,Duurzaam denken en doen onmisbaar onderdeel van Dordrecht - promotie"

DORDRECHT - Het Platform duurzaamheid, dat in januari 2010 werd opgericht, vindt dat duurzaam denken en doen ook past bij Dordrecht promotie.

Daarom zou de gemeenteraad moeten bevorderen dat ook evenementen in de stad duurzamer worden opgezet. Het Platform wil op voorhand eerst een gesprek hierover losmaken en daarna de raad vragen om duurzaamheid ook in subsidievoorwaarden een plek te gevern.

Het Platform duurzaamheid is een vorm van burgerinitiatief. Vier keer per jaar zijn er speciale duurzaamheidscafés in natuurcentrum Weizigt.

De brief om het gesprek los te maken heeft als tekst:

De gemeenteraad heeft in 2010 uitgesproken dat duurzaamheid één van de drie speerpunten in het beleid van Dordrecht is. Als Platform Duurzaamheid vinden we dat vanzelfsprekend een uitstekende keus. We geloven echter dat er nog een aantal slagen te maken is.

Duurzaam denken en doen is een onmisbaar onderdeel van Dordrecht promotie en zou de standaard moeten zijn bij alle evenementen in de stad. Festivals in het land laten al zien dat duurzaam denken en handelen een integraal onderdeel kan zijn van de organisatie.

 

Per evenement zullen soms andere keuzes moeten worden gemaakt. We willen ruimte houden voor ieders eigen verantwoordelijkheid voor de continuïteit van een evenement, maar benadrukken dat duurzaamheid als onderwerp op elke evenementen agenda staat. Het zou volgens ons ook in de subsidievoorwaarden genoemd moet worden. Daarbij moet ook (financiële) ondersteuning mogelijk zijn om de eerste stappen te zetten. In alle gevallen moet duurzaamheid een verinnerlijkte houding van mensen en van de organisatie worden. En daar zit de eerste (duurzame) winst.

 

Duurzaamheid kan soms ook direct zichtbaar worden gemaakt. Zo is het ons opgevallen dat bij evenementen in parken en in de stad, 'Dordrecht schoon heel gewoon' na afloop niet altijd vanzelfsprekend is. Parken liggen vol onnodig afval en hebben soms ook schade van activiteiten. We vinden de groene longen van de stad voor mens, dier en natuur zo belangrijk, dat Dordrecht Schoon ook bij evenementen moet worden uitgedragen. Ook bij het gebruik van de binnenstad als historisch decor kan meer met Dordrecht Schoon en met duurzaamheid worden gedaan.

 

Als Platform willen we vooral eerst met steun van de gemeenteraad een discussie losmaken over evenementen/feesten op het eiland van Dordrecht, die duurzaam zijn of kunnen worden. Dat heeft niets te maken met denken in regels van bovenaf, maar vooral ook met bewustwording en gedragsverandering, die worden gedragen door bewegingen van onderaf.


We denken dat als gemeenteraad en organisatoren uitspreken dat duurzaamheid iets waard is, dat er een belangrijke eerste stap is gezet. Voor bezoekers kan dat een belangrijk signaal zijn. Duurzaam denken en doen, is ook in het belang van de evenementen. Dordrecht kan straks nog meer trots uitstralen als Duurzame Evenementenstad van het jaar.

 

We nodigen de gemeenteraad uit om een stap te zetten richting duurzaam evenementenbeleid. Zeker aansluitend op de viering van de historische mijlpalen richting 2020.

Verder willen we graag meedenken met de gemeenteraad, organisatoren en Dordrecht Marketing in bijvoorbeeld een rondetafelgesprek.

 

namens het Platform Duurzaamheid Dordrecht,Deel dit bericht met je vrienden!