Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kees Klok houdt pleidooi voor snelle biografie Jan Eijkelboom'
14dec 2012

Kees Klok houdt pleidooi voor snelle biografie Jan Eijkelboom

DORDRECHT - Dichter Kees Klok houdt een pleidooi om snel mogelijkheden te scheppen voor het maken van een biografie over de dichter/journalist Jan Eijkelboom.

Deze ereburger van Dordrecht overleed enkele jaren geleden en onlangs kwam zijn verzamelwerk uit. Aan de biografie over C.Buddingh' wordt gewerkt. door Wim Huijser. De verwachting is dat in 2015 de biografie er zeker zal zijn, drie jaar voor de herdenking van de honderdste geboortedag van C.Buddingh'. Overigens: 1918 is ook het geboortejaar van tekenaar en ereburger van Dordrecht, Otto Dicke. Hij werkte veel met Buddingh' samen.

Johan de Witt kreeg enkele jaren eerder zijn biografie.

Klok vindt dat Dordrecht ook een Jan Eijkelboom biografie verdient. Hij schreef ook geschiedenis als journalist van Het Vrije Volk, Vrij Nederland en de Dordtenaar. Tussen 1971 en 1974 was hij hoofdredacteur van deze dochter van het Algemeen Dagblad (AD), alhoewel hij meestal op deze periode niet zo wilde terugkijken. Eijkelboom kwam pas daarna meer in het landelijke beeld als dichter. Bij het Dordrechts Museum wordt aan een muur een gedicht van hem in herinnering gehouden.

Kees Klok schrijft:

Een paar dagen geleden las ik de biografische schets die bezorger Kees van 't Hof publiceerde in de Verzamelde gedichten van Jan Eijkelboom. De opbloei van Dordrecht als schrijversstad is mede het resultaat van zijn inspanningen als eerste stadsdichter. De schets is informatief, maar het bijzondere, barokke leven van Jan Eijkelboom en zijn belang als letterkundige, verdienen een echte biografie, een boek waar wij niet méér dan vijfentwintig jaar op willen wachten, zoals bij Kees Buddingh'. Ik hoop dat Dordrecht bewijst, met het mogelijk maken van zo'n biografie, dat het met recht een schrijversstad wordt genoemd.Deel dit bericht met je vrienden!