Alles over Dordrecht...
11dec 2012

Historie: Aftreden minister Kruisinga leverde op 4 maart 1978 groot JOVD applaus in Dordrecht op

DORDRECHT – Met het aftreden van Kruisinga (1922-2012) op zaterdag 4 maart 1978 als minister van defensie, werd ook geschiedenis in Dordrecht geschreven.  In dat weekeinde had de aan de VVD verbonden jongerenorganisatie JOVD een congres in hotel Statenhof aan het Steegoversloot in Dordrecht. Het hoofdonderwerp was het mediabeleid en de persvrijheid. In Dordrecht liepen veel JOVD bestuurders rond, die later bijvoorbeeld minister, Kamerlid, commissaris van de Koningin of wethouder werden. De eigenaar van Statenhof had niet op de journalist van dagblad de Dordtenaar die het congres volledig volgde en de JOVD-delegatie in de late uren mee nam naar het toen aan de overkant gelegen Club Bibelot.  De eigenaar van Statenhof sloot telkens de bar, als de journalist iets te drinken wilde bestellen om te protesteren tegen berichtgeving in het dagblad.

De JOVD-top koos voor de persvrijheid en stelde een dienstregeling in om telkens de journalist van een passende consumptie te voorzien. Hierdoor werd de boycot omzeild.

 

De minst populaire minister in het net drie maanden oude kabinet Van Agt/Wiegel was Kruisinga. Hij had een aantal maanden eerder zijn veto uitgesproken over VVD kamerlid Ploeg als staatssecretaris van defensie. De JOVD-voorzitter nam zaterdagavond plechtig het woord om zoals hij zei een belangrijke mededeling te doen. ,,Ik kan meedelen dat zojuist minister Kruisinga is afgetreden”.   Dat leidde tot een minuten lang ovationeel applaus in Statenhof, want de herinnering aan de afwijzing van Ploeg op defensie was nog erg vers bij de JOVD top en de waarnemers van de VVD!

(Hans Berrevoets)

 

 

 Deel dit bericht met je vrienden!