Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Huis in de Branding krijgt orgel en herdenkingsboek'
06dec 2012

Huis in de Branding krijgt orgel en herdenkingsboek

DORDRECHT - Dordtse Singelkerk markeert einde renovatie

De Christelijke Gereformeerde Kerk van Dordrecht-Centrum neemt in een bijeenkomst op zaterdag 15 december om 15.00 uur een nieuw orgel in gebruik van de Dordtse firma J. L. van den Heuvel Orgelbouw. Ook wordt het bijna 500 pagina’s tellende boek ‘Huis in de branding’ gepresenteerd en overhandigd aan de Dordtse burgemeester drs. A.A.M.  Brok.
 
Met de bouw van dit markante instrument, passend in de stijl van de kerk, is de totale binnenrenovatie afgesloten. Deze renovatie heeft ruim tien jaar in beslag genomen en is onder toeziend oog van orgelbouwer Jan van den Heuvel in steeds kleine stappen tot een prachtig einde gekomen. Het nieuwe orgel is een tweeklaviers instrument van 24 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, zwelwerk en pedaal. De orgelkast is in de stijl van de architectuur van de kerk ontworpen. 
 
De ingebruikname van het nieuwe orgel wordt opgeluisterd met een mini-concert van Rien Donkersloot, organist van de Amersfoortse Joriskerk en één van van de talentvolste organisten van de jongere generatie. 
 
In het herdenkingsboek ‘Huis in de branding’ wordt de geschiedenis van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Dordrecht-Centrum vanaf 1835 tot heden beschreven. De titel refereert aan de stormachtige tijden die de beeldbepalende kerk aan de Singel heeft doorstaan. Met name de Tweede Wereldoorlog is daarbij in het oog lopend, omdat de kerk in een bombardement op Duitse bunkers in het nabijgelegen Merwesteynpark op miraculeuze wijze onbeschadigd bleef.
 
Ruwweg 175 jaar Dordtse kerkgeschiedenis passeert de revue en de lezer wordt mee op pad genomen door auteurs L.J. van Valen en M.A. Kempeneers sr. Kempeneers spitte jarenlang rond in het archief van de Singelkerk en het Stadskantoor van de Gemeente Dordrecht en diepte prachtige verhalen op. Van Valen bewerkte de enorme stapel materiaal tot een leesbaar geheel. 
 
‘Huis in de branding’ is rijk geïllustreerd en luxe uitgevoerd. Tot en met 15 december kost het boek € 24,95; daarna vijf euro duurder. Deze ‘kleine Dordtse kerkgeschiedenis’ is te bestellen via herdenkingsboek@cgkdordrecht-c.nl. Aan het einde van de bijeenkomst op 15 december wordt het bij de uitgangen van het kerkgebouw verkocht.
 
Op zaterdagmiddag 15 december 15.00 uur: 
Ingebruikname Van den Heuvel-orgel en presentatie herdenkingsboek ‘Huis in de branding’

 Deel dit bericht met je vrienden!