zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Kandidaat-stadsdichter Kees Klok neemt boekhandelaren in Dordrecht de maat

5 december 2012

DORDRECHT -  Dichter Kees Klok is kritisch over boekhandelaren in Dordrecht. Hij vindt, in zijn blog, dat zij te makkelijk zeggen dat iets commercieel niet interessant is en makkelijk bij de verkoop van boeken soms achttien euro kunnen vangen.

De uithaal van Kees Klok staat onderop zijn adhesie betuiging aan een nieuwe creatieve winkel aan de Nieuwstraat 44 tegenover het Statenplein.

Kees Klok werd eind 2009 genoemd als stadsdichter van Dordrecht, maar weigerde zich kandidaat te stellen voor een verlkiezing. Marieke van Leeuwen won toen de verkiezing.

De termijn van stadsdichteres Marieke van Leeuwen loopt in 2014 af. Zij geeft de poezië in de stad om haar eigen wijze gezicht en voegt met haar optredens altijd iets toe aan de beleving van Dordrecht. Zij heeft ook met haar man Joop een eigen theater aan de Voorstraat 450.

De naam van Kees Klok gaat echter al rond voor de periode 2014-2018, maar Kees Klok heeft op voorhand geen zin in een verkiezing. Gezien zijn uitstraling in de stad wordt hij standaard gezien als kandidaat-stadsdichter. Daarom houdt Klok ook de boot af en schermt met zijn verblijf soms in Griekenland waar de schoonfamilie woont van zijn talentvolle, maar enkele jaren geleden overleden vrouw Stella.

Hij is niet te benauwd, zo blijkt op zijn weblog, om heden en verleden op zijn eigen wijze met elkaar te verbinden. Klok is ook een geboren en getogen Dordtenaar, die veel van de geschiedenis weet. Daaruit put hij vaak en daarnaast wil de dichter ook best de Dordtse samenleving eens de maat nemen.

 

Zijn laatste artikel op zijn blog:

Ik sta in een geweldig gedrang het optreden van mijn collega's Jehanne Hulsman en Peter M. van der Linden te filmen. Het lijkt wel een persconferentie over een seksschandaal, of over een lang geleden gepleegde, maar alsnog opgeloste lustmoord. Het publiek verdringt zich om geen woord te missen. Een woord missen is niet moeilijk. Pal voor de ramen slentert een luidruchtig blaasorkestje van zwarte Pieten voorbij. Het is winter, er staat een snijdende wind, er dreigt regen, of sneeuw. Binnen is het aangenaam warm. Ik bevind mij in de Nieuwstraat 44, in een winkel die feestelijk wordt geopend. Ik zal straks ook een paar gedichten lezen.
 
Een winkel (behoudens een boekwinkel) en echte poëzie, poëzie die ruim uitstijgt boven middenstandsriedels als Toet, toet/bij deze slager/is het goed, verhouden zich doorgaans niet echt tot elkaar. Het is dan ook een bijzondere winkel. Een winkel die mij sterk doet denken aan het Cultureel Warenhuis Bobby Kinghe, dat in 1968 in de Hofstraat werd geopend door Gerrit de Wolf en Jan van der Geer. Deze winkel heet Van Horen Zien. Hij is opgericht door enkele creatieve Dordtenaren, die er hun kunst en kunstnijverheid verkopen, die er cursussen gaan geven en optredens gaan organiseren. Een winkel met een podium. Je kunt er ook bladen als De Poëziekrant en Poetry Review komen lezen. Wat mij zeer inneemt voor Van Horen Zien is het feit dat het de enige winkel in Dordrecht is, naast die van het Dordrechts Museum, waar de boeken van plaatselijke schrijvers prominent te koop liggen. Van de Dordtse boekhandels moeten de Dordtse schrijvers het niet hebben, behalve als je Buddingh' heet, of Eijkelboom.
 
Op woensdag 28 november presenteerde De Arbeiderspers de Verzamelde gedichten van Jan Eijkelboom. Dat vond plaats in het Dordrechts Museum, waarmee Jan altijd een sterke band had. Het boek kost 45 euro en dat geld is het dubbel en dwars waard. Een collectie prachtige poëzie, waaronder ook de eerder nooit gebundelde gedichten, en een biografische schets door bezorger Kees van 't Hof. Bovendien mooi uitgevoerd in een kloeke band (hardback) die je graag in je boekenkast hebt. Van die 45 euro gaan er minstens 18 naar de boekhandelaar, die daarvoor weinig heeft hoeven doen. De boeken van de meeste Dordtse schrijvers kosten hooguit 20 euro. Dan vang je als winkelier maar 8 euro en daar doe je dan dus minder je best voor. 'Commercieel niet interessant,' zoals een Dordtse boekhandelaar tegen mijn uitgever zei. Die kruideniersmentaliteit tref je niet in Van Horen Zien. Naast het spannende assortiment is dat een sterke aanbeveling.
 
©Kees Klok
 
Deel dit bericht met je vrienden!