donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Afvalpas in centrum Dordrecht

3 december 2012

DORDRECHT - In het centrum van Dordrecht is op maandag 3 december de afval- of milieupas van de ondergrondse containers officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde aan de Boogjes bij de Ruitenbrug (Ruitenstraat) in de binnenstad door wethouders Harry Wagemakers (Milieu) en Rinette Reynvaan (Stadsbeheer).

Vanaf 4 december worden de ondergrondse containers in gebruik genomen. De containers zijn voor restafval, verpakt in gesloten standaard huisvuilzakken. Grofvuil, glas, papier, kleding, elektrische apparaten en ander klein chemisch afval mogen niet in de container. Andere wijken in Dordrecht maken al langer gebruik van deze containers voor afval. 
 
Er zijn verschillende voordelen. Het volume per container is aanzienlijk groter waardoor er bespaard kan worden op het aantal ritten. De containers nemen minder ruimte in beslag en passen daardoor ook beter in de omgeving. Doordat het afval onder de grond zit, wordt stank in de meeste gevallen voorkomen. Door het kaartjes systeem kunnen alleen buurtbewoners gebruik maken van de afvalcontainers. 
 
Wethouder Wagemakers opperde ter plekke de vraag: zouden er wellicht stickers met een gebruiksaanwijzing op de containers moeten staan? Om het begrijpelijk te maken voor alle buurtbewoners zodat er geen troep naast de containers terecht zal komen.' Er zijn echter brieven gestuurd naar alle desbetreffende bewoners met een gedetailleerde uitleg van het gebruik en afbeeldingen om het ook voor mensen die de Nederlandse taal niet perfect beheersen, begrijpelijk te maken. 
 
Over een maand komen er zwerfvuilkleppen in de containers in de binnenstad. Deze kunnen zonder pas geopend worden. Zodat voorbijgangers klein afval, zonder pas toch kwijt kunnen. Het voordeel hiervan is dat prullenbakken niet apart geleegd hoeven te worden. Dit spaart kosten. De bakken hebben voor de herkenbaarheid dezelfde kleur als de bestaande kleinere afvalbakken in Dordrecht. Bordeauxrood. Ook in de rest van de stad komen deze kleppen op zogenaamde 'snoeproutes' binnenkort.
 
Tekst en foto's: Dawn Eve van Norden
 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!