Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

Veelzijdige, trotse Dordtenaar Marcel Roemers (65) overleden

23 november 2012 (door Hans Huisman)

UP DATE. (overlijdensbericht van familie 22/11 in AD/DeDordtenaar)

DORDRECHT –  Veelzijdig Dordtenaar Marcel Roemers is na een kort ziekbed op 65 jarige leeftijd in de nacht van zondag op maandag overleden. Hij was maatschappelijk, kerkelijk en muzikaal actief en betrokken vanaf het moment dat hij in de jaren zeventig in de stad Dordrecht kwam wonen met zijn eerste reeds overleden vrouw Liane Roemers – de Jong. Zij was voor de VVD op allerlei niveaus actief,  waaronder wethouder van Dordrecht.

n mei van dit jaar trad Marcel in het huwelijk met Riza. Hij is tot zijn overlijden maatschappelijk actief gebleven.Twee recente activiteiten, waarmee Marcel dit jaar naar buiten trad, tekenden zijn publieke inzet. 

Telegraaf
In een interview met dagblad de Telegraaf in oktober werd opgemerkt dat Marcel ongemerkt aan de basis van de loopbaan van miljoenen Nederlanders heeft gestaan.  ,,Niet alleen adviseerde hij als docent en decaan talloze leerlingen bij het maken van de juiste beroepskeuze. Als oprichter en samensteller van de Beroepen krant, die deze herfst zijn 40-jarig   bestaan viert,  informeerde hij ook nog eens jaarlijks honderdduizenden Nederlandse scholieren over hun carrière kansen  en  de juiste opleidingsmogelijkheden.”  Marcel was nog steeds de hoofdredacteur van deze krant.

De leerlingen van het Titus Brandsma College in Dordrecht, waaraan hij ook lang was verbonden als leraar en decaan, konden direct van zijn kennis en kunde profiteren.  Marcel stond aan de wieg van der noodzaak tot beroepsopleiding van betaald voetballers voor het leven na alle aandacht voor de bal. ADO Den Haag gaf hem de ruimte op dit vlak het voortouw te nemen en nieuwe wegen te verkennen.

OP de website van de betaald voetbal organisatie ADO Den Haag wordt ook aandacht besteed aan het overlijden van Marcel. Citaat:

,,Marcel Roemers is jarenlang het gezicht geweest van de studiebegeleiding van FC Den Haag en later ADO Den Haag. Mede dankzij de inzet van Marcel Roemers is de studiebegeleiding de laatste jaren steeds professioneler geworden. Wij zijn Marcel Roemers veel dank verschuldigd voor het vele werk dat hij voor ADO Den Haag gedaan heeft. Wij wensen zijn vrouw Riza en zijn kinderen veel sterkte om dit enorme verlies te verwerken.

ADOWoonkamer
De ADO Den Haag supporter, die op de wand van de woonkamer in Dordrecht de stand bij hield, koos toch voor een veelzijdig leven in de jaren zeventig in Dordrecht. Hij had de stad leren kennen als leider van de popgroep Poco en the Formation, die optrad in het oude Bibelot aan het Steegoversloot 34.
Later kwamen er onder zijn andere artiestennaam Boy Green nog twee singles uit, die in Hilversum op de radio aandacht kregen, maar een landelijke doorbraak bleef net uit. Intussen was Marcel ook actief geworden als voorzitter van de gemeentelijke Jeugdraad. Daarnaast begeleidde hij binnen de kerk ook koor- en muziekgroepen zeker toen de Onze Lieve Kerk (OLV) aan de Brouwersdijk nog volop in de belangstelling stond. Hij was enkele jaren voor de sloop direct betrokken bij de viering van het veertig jarig bestaan in aanwezigheid van de bisschop van Rotterdam.Marcel Roemers stond ook vanaf zijn geboorte in de Rooms Katholieke traditie. Hij was gelijk ook oecumenisch ingesteld zoals hij liet doorklinken in zijn activiteiten als voorzitter van de Raad van Kerken Dordrecht.

4 mei
Vanuit deze verantwoordelijkheid organiseerde en leidde Marcel dit jaar nog mede de kerkelijke 4 mei herdenking voor de dodenherdenking op het Sumatraplein.  Karmeliet Bouke Halma, die kort daarna zijn tweede huwelijk met Riza inzegende, deed in die dienst de Bijbellezing. Dat was in de Christelijke gereformeerde kerk Dordrecht - Centrum ook een echt historisch moment.   De Raad van Kerken en de stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) blijven samen de oecumenische herdenking op 4 mei dragen.

Marcel Roemers had voor een aantal publicaties in 2009 nog een gesprek met toen scheidend burgemeester van Dordrecht, Ronald Bandell.   De rode draad was het geloof in de stad. Marcel Roemers noemde Bandell de eerste RK burgemeester na de omwenteling in de stad van 1572. “Toen ik aantrad in Dordrecht zag ik het als een uitdaging om de mensen wat meer geloof in hun eigen stad te laten hebben, trots te zijn op hun plek”. Deze woorden van Bandell hadden ook uit de mond van Marcel Roemers kunnen komen om mensen meer geloof in hun stad te geven. Hij had plannen om trots het jubileum van zijn beroepenkrant in Dordrecht te vieren, maar dat moment was hem niet meer gegeven.Aanstaande maandag (26 november) wordt vanaf 12 uur tijdens een gebedsdienst in de RK Verrezen Christuskerk in Crabbehof stil gestaan bij de betekenis van zijn leven ook voor Riza, de kinderen en kleininderen en zijn levensgeschiedenis. Om 14 uur begint de crematieplechtigheid op de Essenhof in Dordrecht.

(tekst: Hans Berrevoets)

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!