Monday 27 September 2021

Alles over Dordrecht

Columnist Kronkelaar hekelt ,,verzwijgcultuur" van de politie ZHZ

21 november 2012

DRECHTSTEDEN – Columnist Kronkelaar vindt dat de politie Zuid-Holland-Zuid de burger niet die informatie geeft, waarop de burger recht heeft. In weekblad Dordt Centraal spreekt Kronkelaar vandaag over een verzwijgcultuur.  Hij heeft al eerder aan de bel getrokken over deze mentaliteit, die hij in deze tijd ongepast vindt.   Het normale politienieuws uit Dordrecht en andere plaatsen zou niet worden gebracht zoals dat volgens Kronkelaar openbaarheid verdient. Uit zijn verhaal blijkt dat de afdeling communicatie van de politie ZHZ een andere visie heeft.

Enkele citaten van Kronkelaar:  ,,Al ruim drie jaar hekel ik op deze plek met enige regelmaat de verzwijgcultuur van ons korps. In mei kwamen we er bij toeval achter dat onze regio een waar walhalla is voor autokrakers, die toen al achthonderd keer hadden toegeslagen. En deze week verneem ik dat inbrekers dagelijks toeslaan in woningen. In Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam alleen al 176 keer. Omdat dit zelfs Oom Agent een beetje te dol wordt heeft hij een speciale, negen collega's tellende opsporingseenheid op poten gezet. En het stilzwijgen der geheimschrijvers werd plots verbroken. Het lokale dagblad werd gebeld, om in een groot verhaal met foto de bevolking kond te doen van de nieuwe aanpak. Van de genoemde inbraken vond ik er in alle berichten van Oom Agent welgeteld één terug. De verzwijgcultuur van de politie woekert dus onverdroten voort. Pas als de dijk op doorbreken staat, wordt alarm geslagen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar dat gezegde is Oom Agent vreemd.”

Kronkelaar meldt nog dat hij in het verleden is toegesproken door een communicatie woordvoerster van de politie, die vindt dat te veel openheid te veel onrust kan veroorzaken.  Kronkelaar: ,,Ik zei dat ik dat niet snap omdat ik dat liever wéét dan dat ik als een struisvogel verder moet leven. Ze vroeg ook nog of ik er niet moe van word om de politie af te schilderen als geheimschrijvers. Nou, nee dus. Ik ga daar net zo lang mee door tot Oom Agent weer de informatie geeft waar u en ik recht op hebben.”

  • Kronkelaar heeft bij Dordt Centraal een eigen plek en als columnist een vrije ruimte. Hij laat zijn voeden door de ervaringen van zijn alter ego RTV Rijnmond journalist Thijs Blom.

    De complete kronkelaar (s) zijn na te lezen op de website van Dordt Centraal.

Naschrift redactie: Op de hoofdpagina van Dordrecht.net, Papendrecht.net, Zwijndrecht.net, Ambacht.net en Alblasserdam.net staat er geen aparte rubriek "Politieberichten" meer, aangezien er de laatste maanden te weinig politieberichten door de Politie ZHZ worden gestuurd, dit in tegenstelling tot het (nabije) verleden. De politieberichten die we nog als redactie ontvangen, worden nu bij het gewone nieuws geplaatst.

Deel dit bericht met je vrienden!