Monday 20 September 2021

Alles over Dordrecht

De Bibliotheek A tot Z opent begin februari 2013 een servicepunt in winkelcentrum Sterrenburg

14 november 2012

DORDRECHT - De Bibliotheek A tot Z is weer een stap verder met de uitvoering van het vernieuwende plan dat zij in opdracht van de gemeente Dordrecht in 2011 heeft opgesteld. De bibliotheek opent een servicepunt in het winkelcentrum Sterrenburg en start met ‘de Bibliotheek op school’. Onlangs heeft de Bibliotheek A tot Z het contract met Corio BV, de verhuurder van het winkelcentrum Sterrenburg, ondertekend. De opening van het servicepunt is begin februari 2013, waarna vestiging Sterrenburg de deuren zal sluiten.

Servicepunt in winkelcentrum Sterrenburg
De Bibliotheek A tot Z huurt per 1 januari 2013 in winkelcentrum Sterrenburg een ruimte van ca. 60m², op de 1e verdieping. Naar verwachting start begin februari 2013 het nieuwe servicepunt en gaat de huidige bibliotheekvestiging Sterrenburg dicht. De komende periode wordt hard gewerkt om het servicepunt op tijd te realiseren.

Wat houdt het servicepunt in?
In winkelcentrum Sterrenburg komt een servicepunt met een afhaal-, innamepunt, een leenautomaat en een kleine collectie boeken, luisterboeken en dvd’s, die regelmatig wordt ‘ververst’. Via de www.debibliotheekatotz.nl is de totale collectie van de Bibliotheek A tot Z beschikbaar en gereserveerde materialen kunnen in het servicepunt worden opgehaald.
Zoals het zich er nu laat uitzien, zal 15 uur in de week een bibliotheekmedewerker aanwezig zijn om de bezoekers te ondersteunen bij allerlei vragen. De bibliotheek onderzoekt de mogelijkheid om het servicepunt zodanig in te richten dat bibliotheekleden ook buiten deze uren, tijdens de openingstijden van het winkelcentrum, ervan gebruik kunnen maken. De plannen om het servicepunt zo ruim mogelijk in te zetten, zijn al in vergevorderde stadium en worden bekend gemaakt wanneer ze geheel concreet zijn uitgewerkt.  

Wat houdt ‘de Bibliotheek op School’ in?
Ter vervanging van de vestiging in Sterrenburg wil de bibliotheek graag ‘de Bibliotheek op School’ introduceren op de basisscholen in deze wijk. De bibliotheek zal de komende tijd met basisscholen in gesprek gaan om hen het arrangement ‘de Bibliotheek op School’ aan te bieden.
‘De Bibliotheek op School’ is een landelijk concept met een nieuwe educatieve aanpak, dat binnen steeds meer gemeenten succesvol wordt uitgerold. Bibliotheken en basisscholen werken structureel samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Het doel is kinderen te stimuleren meer te lezen op school en thuis. Want onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer een kind 15 minuten per dag (vrij) leest, het 1.000 nieuwe woorden per jaar leert!

Services
Naast het nieuwe servicepunt biedt de Bibliotheek A tot Z nog meer services.
 
Steun aan huis gebonden leden: ‘de Bibliotheek aan Huis’
Voor leden die aan huis gebonden zijn, heeft de Bibliotheek A tot Z de bestaande service de Bibliotheek aan Huis. Daarbij worden leden aan een vrijwilliger van de bibliotheek gekoppeld die voor hen boeken leent en thuisbezorgt. Naast het gewone lidmaatschap zijn er geen extra kosten verbonden aan deze service.

Digitale bibliotheek
De digitale bibliotheek brengt onder andere de informatiefunctie 24 uur per dag, 7 dagen in de week bij de mensen thuis, op de school of op het werk. Als een spin in het web activeert de digitale bibliotheek, www.debibliotheekatotz.nl, mensen om op een eigentijdse manier gebruik te maken van het aanbod en diensten, en vragen te stellen aan deskundige bibliotheekmedewerkers.
 
Steun aan digibeten: cursussen
De bibliotheek ontwikkelt cursussen/workshops die speciaal bedoeld zijn voor mensen die niet over computer- en internetvaardigheden beschikken en moeite hebben met de moderne, digitale technieken. De bibliotheek wil deze mensen graag de kans geven in een oefenomgeving te leren omgaan met computer en internet. Tevens leidt de bibliotheek in samenwerking met Seniorweb, 55-plussers over de digitale snelweg.
 
Toekomstgericht plan
De Bibliotheek A tot Z heeft in 2011 in opdracht van de gemeente Dordrecht een toekomstgericht plan opgesteld. Een vernieuwend plan dat inspeelt op de huidige tijd én leidt tot besparingen, want ook voor de bibliotheek zijn er door de recessie minder middelen beschikbaar. Het resultaat is een nieuw dienstverleningsconcept dat zich inzet om meer mensen in Dordrecht te voorzien van bibliotheekdienstverlening. In uitvoering van dit toekomstgericht plan waarmee het college in november 2011 heeft ingestemd, sluit vestiging Sterrenburg in 2013 en vestiging Dubbeldam voor 2015 de deuren. Vestiging Stadspolders wordt dan dè vestiging voor Dordrecht Oost.

Waarom sluit de bibliotheekvestiging in de wijk Sterrenburg?
Het uitgangspunt van het vestigingsbeleid van de Bibliotheek A tot Z voor Dordrecht is 1 fysieke bibliotheekvestiging per stadsdeel. Momenteel is er een vestiging in het centrum, één in West (Crabbehof) en drie vestigingen in Oost (Sterrenburg, Dubbeldam, Stadspolders). Ander punt in de overweging tot sluiting van vestiging Sterrenburg is de verouderde inrichting en de noodzaak, de selfservice aan te passen.
De Bibliotheek A tot Z heeft op basis van de veranderende vraag van de klanten en de veranderingen in de informatiemaatschappij, gekozen voor minder vestigingen ten gunste van doelgroepgerichte dienstverlening op scholen en instellingen, en kleine servicepunten.
 

Deel dit bericht met je vrienden!