Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'D66 wil nachttreinen behouden'
26okt 2012

D66 wil nachttreinen behouden

DORDRECHT - D66 is ongelukkig met het besluit van de gedeputeerde staten om de twee laatste treinen van het nachtnet van vrijdag en zaterdag te willen schrappen. Volgens de Statenfractie Noord Brabant en de fracties van de vier grootste Brabantse steden plus Dordrecht, is dit besluit schadelijk voor het leef- en vestigingsklimaat van de steden en past niet in de ambities die we hebben.

Nelleke de Smoker (D66): "De belangrijkste motivatie om de laatste nachttreinen te schrappen lijkt het kostenmotief. Door de lagere bezetting zijn deze treinen onrendabel en moeten de overheden er geld op toeleggen. Voor D66 gaat het nachtnet om meer dan alleen geld. Een nachtnet is een service die wordt geboden aan de inwoners van Brabant en draagt bovendien bij aan het vestigingsklimaat. Het kan dus gezien worden als een investering. Het daarmee gemoeide bedrag is niet dusdanig hoog dat dit een onoverkomelijk probleem is. De kosten zouden gedekt kunnen worden uit het infrastructuurfonds dat bedoeld is voor mobiliteit. Infrastructuur is immers niet enkel asfalt.

Wanneer de Brabantse steden, de gemeente Dordrecht en de provincie Brabant de ambitie hebben om gelijkwaardig te worden aan de randstad, dan hoort daar een infrastructuur bij die niet onder doet voor die van de randstad. De mogelijkheden om in de nacht te kunnen reizen horen daarbij. Voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en kenniswerkers is het van belang dat Brabant ook in de kleine uren goed verbonden is met de randstad. Maar ook voor het leefklimaat van de Brabander is het bevorderlijk dat men tot diep in de nacht nog met het openbaar vervoer naar huis kan. De huidige samenwerking zien we dan ook als een sterk voorbeeld van hoe de Brabantse overheden samenwerken om de Brabants te versterken.

Het argument dat er in de treinen overlast zou zijn door dronken passagiers vinden we als D66 niet relevant. Het is niet terecht om het gedrag van individuele passagiers af te wentelen op alle passagiers. Overlastgevers moeten individueel worden aangepakt.
Als D66 fracties roepen we gedeputeerde staten dan ook op om in te zetten op het behoud van het nachtnet. Voor een aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat en een prettig vinden we een bescheiden investering vanuit de provincie noodzakelijk".Deel dit bericht met je vrienden!