Alles over Dordrecht...
13okt 2012

Boekje open over de Munt van Holland

DORDRECHT - In de reeks ‘Verhalen van Dordrecht’ verschijnen dit jaar nog twee deeltjes. Met de nummers 24 en 25 wordt de serie boekjes rond thema’s uit de geschiedenis van Dordrecht afgerond. Deel 24 beschrijft de historie van de Munt in Holland en verschijnt op 19 oktober.
Herman A. van Duinen en Cees Esseboom schetsen hierin de geschiedenis van de in 1366 door hertog Albrecht van Beieren gestichte Munt van Holland. Albert was graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. Hij liet voor de Munt een pand bouwen aan de Voorstraat. In 1555 werd het verbouwd en kreeg de Munt haar huidige vorm: een liefst 110 meter lang gebouw.
Aan de Munt als instelling kwam na de komst van de Fransen in 1795 een einde. In 1806 werd de Dordtse Munt opgeheven en in 1807 naar Utrecht verplaatst. Tegenwoordig heeft Vrijmetselaarsloge La Flamboyante de helft van het vroegere Muntgebouw in gebruik, in de andere helft is de muziekschool van Stichting ToBe gevestigd.
De auteurs gaan in op de historie van zowel de Munt als instelling als op die van het gebouw waarin de munten werden geslagen. Ook besteden zij aandacht aan het slaan der munten en aan de mensen die in de Munt werkzaam waren zoals muntmeesters en waardijns.
Het boekje kost 2,95 en is vanaf 19 oktober te koop in de lokale boekhandels, bij erfgoedcentrum DiEP en bij de VVV Zuid-Holland Zuid.

Het 25e en laatste deel uit de serie ‘Verhalen van Dordrecht’ verschijnt eind november. Dat is gewijd aan de historie van Schouwburg Kunstmin. De verhalenserie is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Dordrecht en uitgeverij De Stroombaan. Deel dit bericht met je vrienden!