dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Natuur- en Vogelwacht Dordrecht en gemeente vieren samenwerking

29 augustus 2012

DORDRECHT - De wethouders Piet Sleeking en Rinette Reynvaan onthulden woensdag 29 augustus een insectenmuur in het Overkamppark. Ook verrichten ze daar de eerste werkzaamheden aan een vleermuizentoren. Met deze projecten, om de ecologische waarde in het park te versterken, vierden de wethouders de samenwerking met de Natuur- en Vogelwacht Dordrecht (NVD).

De Natuur- en Vogelwacht Dordrecht (NVD) en de gemeente Dordrecht werken al twee samen op het gebied van het onderhoud van een deel van het groen in de stad. In het Overkamppark maakten bestuurlid Rob Haan en projectleider Alexandra Haan van de NVD en de wethouders Reynvaan en Sleeking samen met betrokken medewerkers en bewoners een wandeling. 

In het Overkamppark loopt het project ‘Ecologische impuls van het Overkamppark’. Hier heeft de NVD maatregelen getroffen om meer verscheidenheid aan soorten dieren en planten in het park te krijgen. De NVD heeft er een poel gegraven, natuurvriendelijke oevers aangelegd, de een insectenmuur gemaakt en er komt dus nog een vleermuizentoren. 

“Het college hecht veel waarde aan samenwerking met en gebruik van kennis van mensen en organisaties in de stad. Daar is de samenwerking met NVD een goed voorbeeld van. Natuur en Vogelwacht Dordrecht weet als geen ander het groen te onderhouden met hart voor plant en dier. Ecologisch groenbeheer draagt ook bij aan duurzaamheid en leefbaarheid in de stad.”, aldus Rinette Reynvaan, wethouder Stadsbeheer. 

Samenwerking 
De doelstelling van de NVD is natuurbescherming in de ruimste zin van het woord. De gemeente Dordrecht vindt het groen en de natuur in de stad erg belangrijk, omdat het bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad. De NVD en de gemeente werken in principe al veel langer samen als het gaat om het behoud van de natuur in de stad. In 2010 bereikte de samenwerking een mijlpaal toen wethouder Reynvaan en voorzitter van de NVD, Reinier Jaquet, een zesjarig contract tekenden voor het onderhoud van een deel van het groen in de stad. Deze samenwerking duurt nu twee jaar. 

NVD 
De NVD bestaat uit verschillende organisatieonderdelen waaronder het Natuur-wetenschappelijk Centrum (NWC), een museum en een natuur informatiecentrum. De gemeente werkt in het Overkamppark nauw samen met het Landschapsonderhoudsproject (LOP) dat de in de praktijk het daadwerkelijke onderhoud doet. Het LOP is ook onderdeel van de NVD en onderhoudt ook andere delen in de stad. 
 
De gemeente werkt ook veel samen met het NWC. Het NWC is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van flora en fauna. Het NWC heeft de plannen voor de ‘Ecologische impuls van het Overkamppark’ opgesteld. Verder werkt de gemeente samen met het NWC in het project Stedelijke Ecologische Structuur (SES). In de SES staat beschreven hoe de gemeente Dordrecht een optimaal netwerk wil realiseren van leefgebieden en verbindingszones voor flora en fauna.
Deel dit bericht met je vrienden!