dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Muziektheater Hollands Diep gaat door

21 augustus 2012

DORDRECHT - Het Fonds Podiumkunsten heeft de aanvraag van Muziektheater Hollands Diep voor nieuwe vierjaarlijkse subsidie afgewezen. Hoewel voorbereid op mogelijke bezuinigingen, heeft de inhoud van het besluit ons verbijsterd. Onze artistieke prestaties én ons ondernemerschap in het afgelopen Kunstenplan worden nauwelijks genoemd en lijken hierdoor geen rol te spelen in het besluit. De enthousiaste reacties op onze voostellingen en randprogramma’s door publiek, pers, musici, maar ook door grote culturele fondsen en -beleidsmedewerkers worden in het besluit niet meegewogen. 

Publieksonderzoek laat zien, dat 90 % van de toeschouwers onze voorstellingen goed tot zeer goed vindt, dat wij 50% nieuw publiek binnen krijgen en dat 2/3de van ons publiek uit het hele land komt. Onze voorstellingen zijn goed bezocht tot meer dan uitverkocht. De eis voor het komende kunstenplan van 20 % eigen inkomsten, wordt door ons ruim overtroffen: wij halen ruim 50% eigen inkomsten binnen.  Ook deze blijk van goed ondernemerschap is niet verwerkt in de beoordeling.

Het Fonds schrijft : binnen het Nederlandse muziektheater neemt het gezelschap onderscheidende plaats met nieuw geschreven muziektheater op locatie. De inhoud van het werk kenmerkt zich ook door maatschappelijk engagement en een duidelijk cultureel diverse  component. MHD lukt het om vernieuwing (het liet tot nu toe 3 nieuwe opera’s schrijven)  te combineren met de werving van een breed en enthousiast publiek. Een breed publiek, dat grotendeels niet gewend is aan moderne opera, of niet eens aan klassieke muziek.  

Daarom hebben wij vol overtuiging dit beleid voortgezet voor de komende jaren en hiervoor medewerking gevonden van vele bekende en talentvolle componisten, schrijvers en musici. MHD maakt locatietheater, maar vanwege de nieuwe eis van het fonds om minimaal 40 voorstellingen per jaar uit te brengen, heeft het zich ook tot officiële podia gewend. Maar de daar reeds gebleken belangstelling voor onze nieuwe programmering is niet meegenomen in de beslissing.  Verder wordt het besluit gekenmerkt door enkele feitelijke fouten. De onderbouwing van dit besluit door het fonds vinden wij dan ook zeer onzorgvuldig.

De gemeente Dordrecht heeft toegezegd ons te blijven steunen. De komende periode gaan wij op basis van het ingediende 4-jaren plan, onderzoeken welke producties we hiervan kunnen realiseren en gaan in gesprek met partners met wie wij daarin samenwerken. Samenwerking met landelijke partners, o.a. VOCAALLAB en het Bachfestival en regionale en lokale partners, o.a.  in het nieuw verbouwde Energiehuis in Dordrecht, Schouwburg Kunstmin en het Dordrechts Museum.    

In september a.s. spelen wij de nieuwe voorstelling Lijfmotetten, gebaseerd op muziek van J.S. Bach,  in het komende BIES! Theaterfestival en het landelijke Bachfestival in Dordrecht. Daarna spelen wij de nieuwe opera De Stilte van Saar van Vanessa Lann en Erik-Ward Geerlings, beide in coproductie met het VOCAALLAB. Muziektheater Hollands Diep gaat door!
Meer informatie: www.muziektheaterhollandsdiep.nl
 

Lees meer over:

hollands diep
Deel dit bericht met je vrienden!